pressmeddelande
Information till pressen 2023-04-23
Välkommen till pressvisning på KÖRSBÄRSGÅRDEN 2023 med säsongens första utställningar
Torsdag 27 april kl 11 är pressvisning av säsongens första utställningar som sedan startar för allmänheten lördag 29 april kl 14.
Alla tiders porträtt visas i stora salen. Det blir med avstamp i renässansens England och Holland för att sedan snabbt förflytta oss till de senaste hundra åren. Välkomna att ta del av hur porträttkonstens förändras med tiden
Med Åke Göransson, Olle Skagerfors, Isak Grunewald, Ivan Ivarsson, Evert Lundquist, Jockum Nordström passerar revy för att sedan ge plats för kvinnorna Channa Bankier, Sara-Vide Ericson, Marie-Louise Ekman, Mamma Andersson, Märta König och Eva Jacobson.
Även de unga från senaste årens utställningar på Konstfack och Kungl. Konsthögskolan finns med liksom några av gatukonstnärerna. Och förstås några internationella namn som Gutaikonstnären Sadaharu Horio, Japan och Pure Evil från England.
Världen bortom orden skapad av Karin Lind och Mikaela Granit handlar om dyslexi och också arbetas fram som ett scenkonstprojekt, är ett konstprojekt med alla de barn och unga vuxna som med dem deltagit i workshops där de utforskat sina olika upplevelser och erfarenheter av att ha dyslexi.
Konst och kunskap är resultatet av ett treårigt Arvsfondsprojekt med barn och unga som pågått på Körsbärsgården tillsammans med forskare och konstnärer. Här får vi ta del av hur barnen ser på framtidsfrågorna, hur hållbart är samhället. Vad vill de att vi vuxna gör?
Ur samlingarna i flygelbyggnaden visar ett urval av den samtida konst som donerats till, förvärvats av Körsbärsgården de senaste tio åren. Kom och ta del av den nyligen bortgångne japanske Gutaikonstnären Sadaharu Horio , av Björn Erling Evensen och Laris Strunke, av Eva Jacobson, Kerstin Lindgren, Simon Wadsted, Fabian Tholin, Malin Peterson, Emelie Markgren, Mathias Höglund, Mikelis Lapsa och Christoffer Engvall.
Vernissagen lördagen 29 april invigs av Oscar Lindster, ansvarig för kultur- och fritidsfrågor i Regionsstyrelsens arbetsutskott.
Samtidigt öppnar Körsbärsgården Kafé i ny regi. Där visas en blomstrande utställning med gotlandskonstnären Agneta Engström
VÄLKOMNA!
Pressvisning 27/4 kl 11 O.s.a till marita@korsbarsgarden.se
Utställningarna öppnar lördag 29/4 kl 14
Info och bilder: marita@korsbarsgarden.se tel 0706-212220
Pressinformation 2023-03-28
Det händer på Körsbärsgården 2023
Helene Billgren kommer till ön! Siri Carlén med 18 konstnärsvänner ger en sprakande fest av det nyaste nya i konsten, två Gotlandskonstnärer med inspiration Nederländerna och det gotländska konsthantverket och mycket, mycket mera.
Välkomna till en färgsprakande ny säsong på Körsbärsgården! Vi öppnar med dubbelvernissage den 29 april och då med ”Alla tiders porträtt” en temautställning med verk ur samlingarna blandat med inlån där porträttets historia får en genomlysning. ”Världen bortom orden”, heter den andra utställningen, formad av konstnären Karin Lind och regissören Mikaela Granit i arvsfondsprojektet Dyslexikraft. Samtidigt pågår vår egen utställning ”Konst och kunskap” inspirerat av arvsfondsprojektet med samma namn där barn och unga beskriver klimathoten utifrån miljöforskningen som pågår, fram till 28 maj.
I början av juni invigs två nya utställningar med Gotlandsaktuella konstnärer: ”Dutchness” med Judith Dekker och ”Handen andas med världen” med Petter Hellsing. Medan den ena har uppväxtens nederländska abstrakta landskap som motiv hämtar den andre inspiration och material ur den gotländska ullen.
Den 18 juni blir det fest! ”BU Summer 2023” heter utställningen med Helene Billgren och Stefan Uhlinder. De har ofta ställt ut tillsammans, två olika konstnärskap med samarbete sedan långt tillbaka, när de båda gick ut Valands konstskola -87.
Därefter tar de unga vid: 1 juli är det vernissage för utvald elev på Konstfack och 15 juli från Konsthögskolan. Maria Ängquist Klyvare presenterar utställningen ”Hon” fr.o.m. 22 juli om kvinnors situation i världen.
Sommarens sista vernissage blir en jättetillställning i färg och form, ”Sparks of joy”, med inte mindre än 18 konstnärer med Siri Carlén som kurator och inspiratör (på Körsbärsgården välkänd för ”Gänget”: fyra färg- och mönsterrika skulpturer utanför Konsthallen). Utställningen pågår 1/8 till 30/9.
I sommar väljer Körsbärsgården att för första gången visa ett urval ur sina samlingar av ny samtidskonst i flygelbyggnaden. Den utställningen pågår hela säsongen.
Körsbärsgårdens tisdagskvällar med ny litteratur, poesi, musik, teater och debatter pågår hela sommaren. Programmet publiceras successivt på hemsidan.
Körsbärsgårdens kafé öppnar den 29 april i ny regi, Frida Franke heter vår nya kaféföreståndare, som tar över efter Helga Jonsson som ansvarat i hela 22 år!
Sommarens konstkurser för barn släpps som vanligt i påskveckan, anmälningen öppnar 11 april. Anmälning via hemsidan, www.korsparsgarden.se/pedagogik/konstverkstad. Kurserna blir snabbt uppbokade!
Välkomna till en fartfylld säsong på Körsbärsgårdens 2023!
Nanna Nore 073-7156692 Nanna@korsbarsgarden.se
Marita Jonsson 0706-212220 marita@korsbarsgarden.se
Pressinformation 2022-08-10
Vernissage 13 augusti
KONST OCH KUNSKAP
av Barnens konstverkstad, sammanställd av Nanna Nore
Under tre år har Körsbärsgårdens konsthalls Stödförening drivit projektet Konst och Kunskap med stöd från Arvsfonden. I september 2022 avslutas projektet och nu summerar vi våra lärdomar i en utställning.
I projektet har barn och unga tagit del av pågående framtidsstudier på södra Gotland (kring vatten- och elenergibrist och alternativodling) i digitala och fysiska möten med forskare och alternativodlare och tillsammans med utställande konstnärer och vår pedagog har de arbetat med skapande.
Kan konstnärer med sin kreativitet och intuition lättare förstå framtiden, se förändringar? Och kan de konstnärliga uttrycken komma närmare kärnan kring hållbarhet?
Under projektets sista år har vi arbetat med ett stort scenkonstprojekt med Öja skola. Arbetet är baserat på forskningen om alger och släke och dess potentiella användning som gödsel och är en del av vårt experimenterande med forskning-konst i projektet konst och kunskap. Vi samarbetar bland annat med Kungliga Tekniska Högskolan, Uppsala universitet Campus Gotland samt Baltic Sea Science centre.
I utställningen visas exempel på vad barn och unga skapat under projektet och vi försöker berätta om de olika tillvägagångssätt och utgångspunkter vi använt oss av.
Pressinformation 2022-07-29:
Körsbärsgårdens konsthall bjuder in:
torsdag 04 augusti 18.00
KLIMATSEMINARIE DEL 2: WE CAN FIX IT
Kimberly Nicholas från LUCSUS i Lund som nyligen gett ut boken "Under the sky we make" berättar om sin bok, vad vi kan göra för klimatet och hur vi kan hantera stressen klimatkrisen försätter oss i. PÅ ENGELSKA
Oroas du över klimatet?
Anar du att det är illa?
Undrar du vad du kan göra och hur du ska orka göra något när allting tidvis känns hopplöst?
Välkommen till Körsbärsgårdens konsthalls Klimatseminarie del 2 (vi inledde sommaren med del 1 där Gittan Frejhagen berättade om lokala klimatinitiativ på Sudret) med Kimberly Nicholas, professor från Lund inbjuden för att prata hos oss. Ett unikt tillfälle att träffa en mycket insatt och kunnig forskare i klimatfrågan.
Kom och ställ dina frågor, få nya kunskaper och få chansen att bli en av de lyckliga ägarna till Kimberlys bok ”under the Sky we make” som lottas ut under kvällen till publiken.
Professor Kimberly Nicholas arbetar som hållbarhetforskare på Lunds universitet. Hon har publicerat över 55 artiklar om klimat och hållbarhet i ledande vetenskapliga tidskrifter; skriver för exempelvis The Guardian, Scientific American, och New Scientist; och är författare till boken UNDER THE SKY WE MAKE: How to be Human in a Warming World, och det månatliga nyhetsbrevet We Can Fix It. Hon håller föreläsningar och är moderator på omkring 75 internationella möten och organisationer om året . Hennes arbete har uppmärksammats av BBC, The New York Times, The Washington Post, The Atlantic, National Public Radio, Public Radio International, Vox, och USA Today. Efter uppväxten på familjens vingård i Sonoma, Californien, studerande hon effekten som klimatförändringarna gör på Karliforniens vinindustri på Stanford University.
Samtalsledare under kvällen och arrangör Nanna Nore, pedagogisk verksamhetschef Körsbärsgårdens konsthall. Kontakt: 073-7156692
Pressinformation 2022-07-10:
Vernissage lörd 16/7 kl 14 Konstfacks Anna Gäfvert och LYSSNAR TILL MYRSTACK
juli 12, 2022
Varje år erbjuds en avgångselev från Konstfack att ställa ut på Körsbärsgården. 2022 års utställare är Anna Gäfvert (1974- )
Vernissagen är lördag 16 juli kl 14 och invigs av Konstfacks rektor Maria Lantz med konstnären närvarande. Körsbärsgårdens pedagog leder sedan en Artist Talk med konstnären.

Anna är keramiker. Det visade sig efter urvalet bland Masterstudenterna att hon också är gotlänning!
”Jag sitter i timmar, kliver in i en separat värld där mina skulpturer bildar en enhet, där alla delar likt myror i en stack förvandlas till något större. Anthill, kan ses som en alternativ värld som är dynamisk och i ständig rörelse.”
För Anna är leran essansen av naturen och dess föränderlighet. I materialet blir hon förankrad, blir en del av den skapande processen liksom en del materialet leran. Arbetet är extremt tungt, det kräver uppmärksamhet och tid i själva bearbetningsprocessen. Så övergår med ens processen i det kreativa skapandet, motståndet blir en samverkan, förvandlas till kärlek. Leran och handen blir ett.
Skogen är viktig i hennes skapande. Den förstärker närvaron, lusten och fantasin i arbetet. Att umgås i tystnaden i naturen, menar hon, får hennes tankar att sakta ner, turbulensen i vardagslivet att vila.
”Alla borde vistas mer i naturen. Stanna upp, lyssna, titta noga, var en del av världen”, uppmanar konstnären.
Pressvisning fredagen den 15 juli kl 10.00 (hör av er till Marita på 0706-212220)
Utställningen pågår 16/7 – 10 /8.
Välkomna
Pressinformation 2022-05-10:
Utställning med danske konstnären Simon Gorm Andersen på Körsbärsgården 14 maj-29 juni
Pressvisning : Torsdag 12 maj kl 10 eller senare Konstnären närvarande
Vernissage : lördag 14 maj kl 14
Simon Gorm Andersen är en ung dansk konstnär som fick sin konstnärliga utbildning vid kungl. Konsthögskolan i Stockholm för att sedan återvända och verka i Köpenhamn.
Det är en stor utställning som nu presenteras på Körsbärsgården Sea of Stripes med verk i olja i stort format, ofta kring 2x2 meter. Titlar som Salt soil- soil salt, Music for the sea below, Jellyfish soil, Furious fish leder tankarna till havet och jorden, ursprunget för allt liv.
Simon Gorm arbetar processorienterat där vägen till uttrycket går genom ett oändligt antal övermålningar i sökandet efter rytmen, den inre logiken. Vissa spår kan tyckas dogmatiska, ger struktur åt sökandet där målningen så småningom tycks ta över, skapa en egen logik och frihet i uttrycket.
Körsbärsgårdens Konsthall letar nyfiket efter vart konsten och de konstnärliga uttrycken är på väg. Vi har genom åren försökt hitta detta genom resor på konstmässor och alternativa sådana runt om i Europa med utblickar i andra världsdelar. Pandemin satte stopp för detta. Med Biennalen i Venedig som öppnade för några veckor sedan hamnade vi mitt i det som konsten vill belysa idag, världsläget med krig och hot och kanske det allra största hotet för mänskligheten, oförmågan och oviljan att inse klimathotet, det som väntar runt nästa hörn av katastrofer med stor uppvärmning och oförutsedda stormar, havshöjningar, issmältningar och bränder som följd. Biennalen var en dyster presentation med litet hopp.
Körsbärsgården försöker ta sig an litet kring detta, under tre år har vi arbetat med barn/unga i projektet Konst och kunskap, ett samarbete mellan forskare, vår pedagog och utställande konstnärer. Våra event kommer att delvis handla om klimatet liksom några av utställningarna. Det blir en innehållsrik sommar med hela 8 utställningar. Och en liten utblick i vad som händer i omvärlden med en första presentation av detta danska konstnärskap
Marita Jonsson 0706.212220
För pressbilder: Marita@korsbarsgarden.se
Vänligen meddela när ni kommer för pressvisningen.
Pressinformation 2022-04-25:
Fabian Tholin inleder årets nya utställningar på Körsbärsgården
Pressvisning: torsd 28/4 kl 15 och fred 29/4 kl 10
Vernissage: Valborgsmässoafton vernissage kl 14
Marita Jonsson presenterar utställningen. 14.30 Fabian Tholin berättar om sina bilder
Utställningstid: 30/4 - 13/7
Likvid Legend kallar konstnären utställningen som går in i tecknens världar av abstraktioner och möjliga tolkningar. Referenserna är mångtydiga, Panta rei, Allting flyter skulle kunna vara strömmen i Tholins bilder, den mångtydiga , osäkra värld som vi alla lever i, när traditioner och värden som vi ansett självklara sätts ur spel, krig och flykt blir en del av vår vardag, demokratier hotas, pandemin som osäkrar livet, klimatkatastrofer som förändrar livsbetingelserna.
Har man varit visuellt engagerad i något intensivt under en tid kan man uppleva att seendet/sättet att se dröjer sig kvar och gör sig påmint även när man tittar på andra saker. Detta erfar du säkert om du spelar Tetris i fem timmar och sedan försöker läsa en bok. Men detta fenomen är särskilt intressant i fråga om konst. Vi kan kan kalla det ”legend” −som etymologiskt betyder ungefär läsning. På tyska är också ”legende” teckenförklaringen på kartor som säger till exempel att🍴betyder restaurang. Mina målningar är kartor över sig själva (och varandra) och har ”inbyggda” teckenförklaringar. Territorium = karta = legend. Alla dessa lager äger rum inom samma ram, och bara med fantasins hjälp kan du skilja dem åt. Korsreferenserna/associationerna är naturligtvis också under ständig förvandling efter det inte finns någon fast punkt som håller dem tillbaka. Legenden är likvid!
/Fabian april 2022
Fabian Tholin är en kolorist, hans bilder färgstarka, mångfacetterade.
Född 1980 i Stockholm, Masterutbildning vid Umeå Konsthögskola, separatutställningar POM Gallery och Ronneby Kulturcentrum, grupputställningar på Liljevalchs Vårsalong, Affordable Art Fair. Representerad 2014 Stockholm stad.
Välkomna till ännu ett spännande år på Körsbärsgården!
Sju utställningar väntar, liksom spännande debatter, litteraturpresentationer, musik, dans och teater. Se programmet som växer fram successivt på www.korsbarsgarden.se
Barnens Konstverkstads sommarkurser kring konst och miljö Konst och Kunskap börjar bli fulltecknade men ännu finns enstaka platser, se hemsidan.
Och Skulpturparken växer med verk av de främsta i landet och internationellt, några av konstnärerna med egna paviljonger.
VÄLKOMNA till en spännande säsong och till pressvisning
Torsd 28/4 kl 15
Fred 29/4 kl 10
Vänligen meddela när ni kommer till:
eller 0706-212220
2022-03-02:
Årets nya utställningar är publicerade, en härlig blandning av uttryck med mycket måleri men med giganten Lars-Olof Loeld som motvikt.
Biologisk mångfald och vårt avtryck på planeten funderar Mattias Käll över, Fabian Tholin och Simon Gorm Andersen målar stort och abstrakt och till sommaren kommer samlingsutställningen "Staden".
Första vernissage 30 april, men vi håller öppet fram till dess på förfrågan med vinterns utställningar
Välkomna!
Marita och Jon Jonsson
Körsbärsgårdens Konsthall
Sundre västergårde 135
62330 Burgsvik
0706-212220
pressmeddelande 29 juli 2021:
Emelie Markgren, Förlorade associationer (Lost Associations)
Körsbärsgårdens utvalda avgångsstudent från Kungl. Konsthögskolan 2021
6 augusti - 26 september
Ett normalår har Körsbärsgården besökt Vårutställningarna med avgångsstudenter från Kungl. Konsthögskolan, Mejan, och Konstfack och valt ut en student att ställa ut och vistas på Körsbärsgården. Ofta har konstnärerna deltagit i Konstverkstan och barnen har på så sätt kommit i nära de unga på den svenska konstscenen. Med pandemin försvann möjligheterna, inga offentliga utställningar kunde genomföras på högskolorna ( i somras ägde faktiskt enklare visningar rum för begränsade antal besökare). Körsbärsgården gjorde tappra försök att välja ut konstnärerna via nätet. Så blev det också i år.
Den 6 augusti kl 14 är invigning av Emelie Markgren från Mejan och hennes utställning Förlorade associationer.
Emelie Markgren är född 1997 i Delsbo, Hälsingland. Motiven är från hembygden, minnen från förr med äldre generationer som tillsammans spelade musik om kvällarna, mäns och kvinnors vardagssysslor, de ålderdomliga trähusen (många idag världsarv!) blandas med de ungas liv i mobilen, på busstation, i gångtunneln. Hur länge stannar minnen? Två generationer, tre? ”Förr i tiden” blir alltmer avlägset, exotiskt, främmande. Ett broderat förklä som blivit kvar hemmavid, vem gjorde, hur levde man då? Och vad händer i framtiden? Vi matas dagligen med eldsvådor runt om i världen, skogar som försvinner i rasande fart, smältande isar, översvämningar, katastrofer runt hela jordklotet.
Emelie söker spåren från förr, sammanhållningen i byn och granngårdarna, de gemensamma sysslorna, nöjena i musiken och dansen om lördagskvällen. Hon försöker se de gemensamma trådarna idag, hur lever de dagens unga, hur kommer kommande generationer att se på oss? Om det nu alls finns en framtid?
Konsthallen har sedan start starkt fokuserat på miljön med många utställningar som knutit an till hållbarhet och nödvändigheten av att använda våra befintliga resurser. Utställningen med Emelie Markgren studerar livet i sjävhushållningens tid och hur samma bygd lever 2021. Och tankarna löper vidare. Hur lever nästa generation?
Välkomna till Körsbärsgårdens Konsthall sista (?) vernissage för året.
Emelie kommer att vara på plats, hon kommer också att finns med i konstkurserna den veckan.
pressvisning fredag 5 augusti från kl 10.
Meddela när ni kommer
Vernissage lördag 6 augusti kl 14
Välkomna!
Marita och Jon Jonsson
Körsbärsgårdens Konsthall
Sundre västergårde 135
62330 Burgsvik
0706-212220
Tidigare pressmeddelande:
Sommarens stora konsthändelse: Crowdfunding blev färgglad skulpturgrupp
Sommarens konsthändelse på Gotland? Lördagen 3 juli kl 14 öppnar Körsbärsgården sin stora skulpturgrupp om fyra färgglada skulpturer av Siri Carlén framför Konsthallens entré samt två nya utställningar.
I vintras, när pandemin var som svårast för alla museer startade Körsbärsgården en ”Crowdfunding” för att försöka finansiera skulpturgruppen. Tankarna på något nytt, stort, tilltalande för stora och små hade funnits en tid. Kontakter hade tagits med Siri Carlén, en av de unga lovande konstnärer från Konstfack som varit en av de första avgångsstudenterna därifrån som ställt ut. Kunde hon? Och vad kunde man bygga i för material för permanent utomhusvistelse? Associationer fanns till 60-talet och Niki de Saint Phalle utanför Moderna Museet i Stockholm. Hur skulle sådana figurer formas idag, femtio år senare?
Idéer föddes och utbyttes. Men det skulle bli en dyr historia och Körsbärsgården gick som många museer och konsthallar redan på knäna p g a pandemin. Allan Larsson, en i Körsbärsgårdens nybildade stiftelse föreslog crowdfunding. Så blev det och resultatet blev över förväntan. Hela 135 bidrag kom in! Allt från 40 kronor till flera tusen! Kostnaden för själva gjutningen var stor, konstnären skulle ersättas, frakt och montering fick inte glömmas.
Skulpturerna kom på lastbil till ön, Hoburgs byggtjänst i grannsocknen, ställde upp med montering.
På lördag 3 juli invigs skulpturerna, ja egentligen redan under fredagen när alla crowdfundare får ta del av dem och högtidligt tackas av Stiftelsens ordförande, tidigare landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.
Siri ställer även ut i Konsthallen, Teckningar, ett av smårummen målas i lysande gult och fylls med bilder, de flesta i pastell.
I Stora hallen invigs samtidigt en samlingsutställning Semeion, Tecken.
Skrivtecken, siffror fascinerar. Förr kopplades tecknen till teologin och medicin, Guds existens sågs i järtecken som förebådade olycka och katastrof. Tecken och ord som skrevs eller lästes högt kunde förebygga sjukdom. John Locke skrev redan på 1600-talet sin Doctrine of signs. Idag heter uttolkarna Claude Levi-Strauss, Roland Barthes och Umberto Eco. Tecknen förklaras, ges uttryck och innehåll. Också för många konstnärer är det att sätt att nå betraktaren, att aktivera dem till att tolka verken och ge dem personlig innebörd. Utställningen spänner över tiden, från den kanske främste i genren, spanjoren Antoní Tapies (1923-2012) över Acke Oldenburg (1923-2005), Harald Lyth (1927-), Björn Erling Evensen 1924-2021), Sadaharu Horio (1939-2018) Kent Lindfors (1938-) och Kerstin Lindgren (1939-) till de yngsta, Olivia Pettersson Fleur, Fabian Tholin, David Klasson och Cristoffer Totte Engvall födda på 80 och 90-talet.
Siri Carlén
Är 35 år och bor och verkar i Stockholm. Gick ut Konstfack 2015 och har haft flera utställningar (bland annat ett permanent rum på Körsbärsgården). Hennes mönster och bilder återfinns bland annat på Svenskt Tenn. Båda föräldrarna är konstnärer, hennes inriktning mot konst var given. Jobbar gärna med mural- och fönstermålningar i offentliga miljöer. – Jag gillar visuella upplevelser. Traditionell folkkonst och konsthantverk från alla länder brukar verkligen komma åt mig känslomässigt. Mina bästa böcker handlar om tibetanska tigermattor och en annan om ryska balettens kostymer. Jag älskar färg, textil, måleri, stilen och mönster. Jag försöker titta på mycket, och kämpar med att undvika att särskilja vad som är ”fin eller fulkultur”.
Konstnärerna i Semeion, Tecken:
Antoní Tapies, Björn Erling Evensen, Harald Lyth, Sadaharu Horio, Acke Oldenburg, Kerstin Lindgren, Kent Lindfors, Eva Jacobson, Olivia Pettersson Fleur, Fabian Tholin, David Klasson.
Invigning för ”Crowdfundare” fredag 2 juli kl 14 i närvaro av Körsbärsgårdens stiftelseordförande Cecilia Schelin Seidegård, Siri Carlén och Marita Jonsson
Lördag 3 juli kl 14 öppnar utställningarna för alla.
Denna sida som PDF här
Utställningsöppning 13 maj Feral invitation, En vild invit
Christoffer Totte Engvall hör till de unga lovande konstnärerna med fötterna i Graffitin och gatukonsten. Han är född 1990, lämnade för några är sedan storstan för det lilla idylliska Hjo där han får det lugn han behöver för att måla. Trots sin ungdom har han hunnit med en del, ställt ut på SUPERMARKET f i Stockholm och hörde under några år till konstnärerna och musikerna på avantgardestället Galleri Erik Axl Sund på söder (nu nedlagt) där han visade fascinerande expressiva collage. Och har redan hunnit med att ställa ut på Körsbärsgården tidigare.
Totte är, förutom bildkonstnär också musiker i industri/noisebandet Hjärnkultur. Sitt måleri beskrev han sist som hjärnläckage, en punkig och brutal expressionism som utforskar och skildrar psykets dunklare tillstånd.
Kanske är tonen i måleriet en aning ljusare idag, mindre stråk av bjärta kulörer letar sig in i det svarta, texter i collageform dyker upp allt oftare. Förhållningssättet till material och komposition är nu som då kaosartat och bildar en bisarr och primitiv estetik som rymmer figurer och abstraktioner präglade av rå och absurd karaktär. Bilder rivs sönder, nya uppstår, olja, akryl och krita blandas, texter flimrar förbi och nya innehåll uppstår.
Målningarna minner om amerikanen Jean-Michel Basquiats utställning på Barbican Centre i London häromåret, om Street Art, punk och underground, i nära relation till musik, skrivande, performance och film. Uttrycken förstärker och inspirerar varandra. ”Jag gick aldrig på konstskola, jag bara tittade på massor av saker. Det var så jag lärde mig om konst.” (Jean-Michel Basquiat) Det skulle kunna gälla Totte också. Men världen har trots allt förändrats på de trettio år som gått sedan Basquiat dog en alldeles förtidig död i drogmissbruk; nationalism, migration och klimatkris är frågor som genomsyrar jorden, Totte lever i en ny tid, i nya referenser och bilder.
På Körsbärsgårdens Konsthall visas i övrigt utställningarna Ingenting är hela världen med Eva Jacobson och Natura Anima med Karin Oldfeldt Hjertonsson som öppnade förra helgen. Därutöver de permanenta samlingarna och installationerna och ett fyrtiotal skulpturer i parken av samtidskonstnärer från när och fjärran.
Pressvisning tisdag 11 maj från kl 12. Meddela när ni kommer
Öppnande torsdag 13 maj kl 14.
För information och pressbilder Marita Jonsson 0706-212220
Bästa hälsningar
Marita Jonsson
Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark
pressmeddelande 26 april 2021
Körsbärsgårdens Konsthall öppnar två utställningar och inviger en skulptur 30 april kl 14
30 april inviger Körsbärsgårdens Konsthall två utställningar, Eva Jacobson Ingenting är hela världen och Karin Oldfelt Hjertonsson Natura Anima, samt en ny skulptur av den japanska Gutai-konstnären Akiko Horio.
Eva Jacobson: Tecken och texter forsar fram. ”Det är nånting med orden som måste ut och gestaltas. Jag kan inte riktigt hålla isär tecken, text och bild. De hänger ihop i min hjärna. Orden måste gestaltas, de måste uppstå i bilderna. Det finns inget budskap förknippat, det är bara så för mej att orden är kopplade till bilden. Jag måste se hur bokstäverna ser ut, hur orden ser ut för att förstå hur allt hänger ihop.”
Musikaliska variationer av teman. Världar minnande om William Blakes och Edvard Allen Poes. Och så de nedskrivna orden, tyngden och vilan i kaos. Ingenting är hela världen kallar hon sin utställning och nya bok, som presenteras samtidigt vid öppnandet av utställningen.
Om Eva Jacobson (1962):
Utbildades vid L´Académie des Beaux-Arts 1982-1986 och har ställt ut regelbundet sedan sent 80-tal på konsthallar och gallerier runt om i Sverige, Konstakademin och i Konstnärshuset i Stockholm. Flera offentliga uppdrag för sjukhus i Stockholm och Uppsala. Ofta temautställningar med titlar som Fasa och förskräckelse, Fibonacciserien, Glyptoteket, Inkoherensia.
Karin Oldfelt Hjertonssons akvareller har kallats visuella poem. Inspirationskällan är alltid naturen – snare ett utforskande än avbildande. Akvarellpappret, det ymniga vattnet och pigmenten fångar i porträtt, blommor, landskap, himmel och moln, och det som är förutsättningen för livet jorden: eld, vatten, luft och jord. Akvarellerna handlar om överlevnad.”Allt i naturen hänger samman, ingenting sker av en slump. Växterna är en del av det ekologiska systemet. De kämpar för sin överlevnad med sina sinnrika fortplantningssystem, för att fortsätta livet på jorden. Vi måste lära oss förstå växterna och skydda växtplatserna där rara arter är på väg att dö ut. Vi måste se vad vi är på väg att förlora för att kunna värna”, är Oldfelts budskap. Och det gäller både växter och landskap, idag mer aktuellt än någonsin tidigare i människans historia.
”Att måla akvarell i flödande vatten ger i bästa fall möjlighet att skildra rörelser, flöden, själva föränderligheten hos naturen. Betraktarens sinnen aktiveras, dofter förnims, vindens sus i gräset hörs”, skriver Olle Granath, (tidigare överintendent Statens konstmuseer och chef för Nationalmuseum), om hennes bilder.
”Hennes ofta mycket abstrakta bilder av blommor, moln, land och hav förmedlar skickligt hennes känslor... Tekniken är imponerande, klart underordnad visionen som tekniken tjänar. Visionen kan variera – men kvalitet kan alltid återfinnas i dess flytande färger, i dess färgstarka kompositioner, dess kontraster i täthet och genomskinlighet. Denna kvalitet heter skönhet”. (Richard E Oldenburg, Director emeritus, Museum of Modern Art, New York)
Om Karin Oldfelt Hjertonsson (1940)
Hon är född och bosatt i Stockholm men har vistats utomlands under långa perioder av sitt liv, bland annat som ambassadör på Kuba åren 1991-95 .
Oldfelt har studerat måleri och grafik på olika konstskolor och fria institutioner runt om i världen (Académie des Beaux Arts i Bryssel, Art Students League New York). I Santiago de Chile blev hon nära vän med landets store poet Pablo Neruda som skrev poem till hennes träsnitt och som resulterade i den gemensamma boken Maremoto. Utställningar har varit runt om i världen, i i New York, Chile, Spanien, Finland. På Edsviks konsthall har hon ställt ut vid flera tillfällen.
Akiko Horio och Gutai-rörelsen
GUTAI (med kroppen som redskap) grundades av Jiro Yoshihara i Osaka 1954 och var den första radikala konstnärsgruppen i Japan efter kriget. Medlemmarna arbetade i gränslandet mellan måleri, happenings och performance. I gruppen ingick konstnärerna Kazuo Shiraga, Takasada Matsutami, Saburo Murakami och Shozo Shimamoto. Under sent 60-tal inlämmades Akiko Horio, och var en av gruppens få kvinnliga konstnärer.
När den franske kritikern Michel Tapié upptäckte Gutai fick gruppen genomslag både i Europa och i USA. Många konstnärer reste till Japan för att på plats lära och se deras verk. Jackson Pollock var en av dem som tog avgörande intryck. Idag är GUTAI ett begrepp i konstvärlden med viktiga utställningar runt om i världen, till exempel den på Guggenheim i New York för några år sedan.
Akiko Horio (1937 -) blev medlem av Gutai 1968 och fanns med till dess gruppen upplöstes med Shiragas död och har därefter ställt ut i de olika utställningar som under 2000-talet varit i rörelsens namn. Hennes verk svävar i mellanrummet mellan måleri och skulptur. Små, skira, tillsynes strikt geometriska abstraktioner i trä och papper belyser världen ur GUTAIs perspektiv. Akiko Horio ställde ut på Körsbärsgården 2019 med bland annat en liten skulptur om några centimeters storlek. På förfrågan om Körsbärsgården kunde forma den i stort format gav konstnären entusiastiskt sitt tillstånd och nu två år senare är verket på plats.
Pressvisning torsdag 29 april kl 10 i närvaro av Karin Oldfelt Hjertonsson
Vernissage fredag 30 april kl 14. Utställningarna öppnas av Marita Jonsson. Konstnärerna Jacobson och Oldfelt närvarar och finns tillgängliga för samtal.
Insläpp i mindre grupper. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Utställningarna pågår 30 april – 1 juli
VÄLKOMNA till pressvisningen
Marita Jonsson
Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark Sundre Gotland. Tel 0706 212220 www.korsbarsgarden.se För pressbilder: marita@korsbarsgarden.se
Denna sida som PDF här