Likvid Legend

detalj av målning

  • Fabian Tholin
  • Likvid Legend

  • vernissage 30 april

I den mindre salen ställer Fabian Tholin ut en jätteduk och ett antal mindre verk. Det abstrakta landskapet leker fram över väggarna i struktur, teknik och färg.

Har man varit visuellt engagerad i något intensivt under en tid kan man uppleva att seendet/sättet att se dröjer sig kvar och gör sig påmint även när man tittar på andra saker. Detta erfar du säkert om du spelar Tetris i fem timmar och sedan försöker läsa en bok. Men detta fenomen är särskilt intressant i fråga om konst. Vi kan kan kalla det ”legend” −som etymologiskt betyder ungefär läsning. På tyska är också ”legende” teckenförklaringen på kartor som säger till exempel att🍴betyder restaurang. Mina målningar är kartor över sig själva (och varandra) och har ”inbyggda” teckenförklaringar. Territorium = karta = legend. Alla dessa lager äger rum inom samma ram, och bara med fantasins hjälp kan du skilja dem åt. Korsreferenserna/associationerna är naturligtvis också under ständig förvandling efter det inte finns någon fast punkt som håller dem tillbaka. Legenden är likvid!

/Fabian april 2022

Fabian Tholin (1980)

Utbildade sig vid Umeå konsthögskola 2009-2014 och har en masterexamen i konst. Samma år som han slutade konsthögskolan medverkade både i Liljevalchs vårsalong och Affordable Art Fair i Stockholm och har sedan fortsatt medverka i utställningar i Stockholm, Köpenhamn och Hamburg. Senast sågs han på Körsbärsgården i samlingsutställningen ”Semeion/Tecken” 2021 och på Galleri POM i Mariefred 2020, samt Drum Heaven och Xet museum i Stockholm 2019.