Ständig tillväxt

fotograf Andreas Hylthén

  • Mattias Käll
  • Ständig tillväxt 

  • Om kollapsade ekosystem och längtan efter det goda livet
  • Vernissage 27 maj

I projektet ”Ständig tillväxt” undersöker konstnären Matiias Käll vad som händer när vi söker det goda livet men i allt högre utsträckning saknar kunskap eller känsla för ekosystemen som omger oss. I vår accelererade tillvaro har vi utvecklat högproducerande system för att snabbt ge oss det goda livet. Mattias Käll betraktar hårt brukade skogar, effektiva jordbrukslandskap och stressade djur. Han ser de obrukade ytorna krympa, det vilda försvinna och artutrotningen breda ut sig. Vi verkar ha blivit främmande för naturen.

 

”Jag är intresserad av mångfaldens roll. Jag vill lära mig mer om de samspel som formats under tusentals år. Hur minsta lilla individ kan bära en hel skog. Eller för den delen, en hel människa. Jag vill förstå hur jag vävts samman med garnlaven. Jag vill känna mitt inre pulsera i takt med en rosenfink. Och när jag tänker på den nordiska igelkottspinnaren vill jag känna sorg.”

 

Ständig tillväxt är en samling bilder och objekt som berättar om detta.

 

Mattias Käll (1977)

Är uppvuxen i den småländska skogen men bor nu i Örebro.

Utbildad illustratör som på senare år även verkat som konstnär med tydligt miljöfokus. I sina projekt involverar Mattias ofta sig själv på ett utlämnande sätt där han får stå som representant för var och en av oss som slänger vår mat/ alstrar enorma mängder plastskräp eller står för ett tungt koldioxidavtryck med våra resor. På Körsbärsgården har han tidigare ställt ut ”Förpackad: en utställning om plast” samt ”So sad to see you go” om matsvinn 2020.

Nominerad till Örebros miljöpris 2020