Lyssnar på myrstack

  • Anna Gäfvert
  • Lyssnar på Myrstack

  • Vernissage 16 juli kl 14.00

Varje år erbjuds en avgångselev från Konstfack att ställa ut på Körsbärsgården. 2022 års utställare är Anna Gäfvert från Gotland.

Lyssnar på Myrstack handlar om närvaro och att stanna upp, lyssna, titta noga, icke presterande, vara en del av världen, en respekt för materialets/lerans kraft.

 Jag sitter i timmar, kliver in i en separat värld där mina skulpturer bildar en enhet, där alla delar likt myror i en stack förvandlas till något större. Anthill, kan ses som en alternativ värld som är dynamisk och i ständig rörelse.”

För Anna är leran essansen av naturen och dess föränderlighet. I materialet blir hon förankrad, blir en del av den skapande processen liksom en del materialet leran. Arbetet är extremt tungt, det kräver uppmärksamhet och tid i själva bearbetningsprocessen. Så övergår med ens processen i det kreativa skapandet, motståndet blir en samverkan, förvandlas till kärlek. Leran och handen blir ett.

Skogen är viktig i hennes skapande. Den förstärker närvaron, lusten och fantasin i arbetet. Att umgås i tystnaden i naturen, menar hon, får hennes tankar att sakta ner, turbulensen i vardagslivet att vila.

 

Anna Gäfvert (1974)

Fick stipendium på Konstfack juni 2022 Gudrun Åhlberg stipendium för experimenterande verksamhet inom bild och formområdet samt utvecklande studier i bildpedagogik.

2022 Master Bild-Design Konstfack, Stockholm, 1995

har tidigare studerat keramik på Nyckelviksskolan, Stockholm och konst på Nordvästraskåne Folkhögskola och Hässleholms Konstskola, Hässleholm

Sommarbutik i Fide, Gotland, med försäljning av egen keramik 1998-2018