Fossil av Bengt Helleberg

Berndt Helleberg (1920) är konstnären bakom ”Fossil”  den röda skulpturen vid konsthallens gavelsida nere i skulpturparken. Berndt Helleberg föddes i Härnösand och tog studentexamen där, innan han flyttade till Stockholm och gick Konstfack med inriktning skulptur för Robert Nilsson och Nils Sjögren. En period flyttade han ner till Frankrike och arbetade i Pablo Picassos keramikateljéer i Vallauris samtidigt med Fernand Léger. Berndt Helleberg fick sitt genombrott då han som 30åring representerade Sverige vid den internationella skulpturtävlingen "Den okände politiske fången" på Tate Gallery. Bland 3 600 deltagare fick han ett fjärdepris. 1961 fick han fick delat förstapris tillsammans med Siri Derkert i Stockholms stads pristävling om ny tunnelbanekonst, vilket resulterade i hans gestaltning av Hornstulls tunnelbanestation 1964.

Berndt Helleberg har gjort mycket offentlig konst, bl.a. till Humlegårdsskolan i Visby. Ett uppdrag som sticker ut är en nio meter hög skulptur på SaudiArabiska statens uppdrag i Riyadh.

Han arbetade som konstnärlig konsult i Stockholms landsting och tog intiativ till bildandet av skulptörförbundet.  1952 gifte han sig med Margareta Kinberg och tillsammans med henne och tre barn tillbringade han somrarna i Grötlingbo på Gotland. 2001 fick Berndt Erik Lindbergs stora pris av konstakademien för sitt livsverk. Berndt Helleberg dog  2008 i Åkersberga.