Pure Evils Cabin

Det lilla huset i trä byggdes först inne i konsthallen för Pure Evils, d.v.s. Charles Uzzel Edwards, utställning 2019. Den har samma mått som "Unabombar cabin".

”Unabombaren”, Theodore Kaczynski, bodde i ett skjul utanför den lilla staden Lincoln i Montana i tjugofem år. Liksom Henry David Thoreau ( som skrev kultboken ”Walden, Life in the Woods” 1854) var han matematiker och professor vid Berkeley. Båda hyllade ett liv i samklang med naturen och tog avstånd från tidens livsstil, konsumtion och materialism. Men medan Thoreau såg livet i Walden som ett tvåårigt experiment, gjorde Kaczynski hundra år senare upp med samhället på sitt eget sätt; i 25 år bodde han i sin cabin och tillverkade brevbomber som han skickade till vetenskapsmän och institutioner som han ansåg vara farliga för mänskligheten. Tre människor dog och 23 skadades innan FBI fick tag på honom. Skjulet han bodde i transporterades bort som bevismaterial och förvarades i FBI.s arkiv. Numera är det utställt på Newseum i Washington DC (Journalism History Museum). Pure Evil tog intryck av det enkla huset och dess budskap. Istället för ondska, som många anser är förknippat med "unabombar cabin" lät konstnären besökare fylla det med positiva budskap under utställningens gång.

Nu har "Unabombar cabin" i konstnären Pure Evils tappning fått plats i skulpturparken och rymmer numera collageverk av konstnären från vintern 2019.

Konstnären Pure Evil, som egentligen heter Charles Uzzel Edwards kommer från USA men bor numera i Storbritannien. Han driver Pure Evil Gallery i Shoreditch, London, en kombinerad ateljé och utställningslokal för Pure Evils ngn konst och inbjudna konstnärer. Pure Evil är ett artistnamn som kommer av åren som anonym- och så småningom känd, street artist, där en stencil för att snabbt kunna spraya upp ett motiv på en vägg kunde vara utskuren i botten på en pizzakartong för att sedan anonymt kunna slika iväg och inte åka fast. Kulturen bland gatukonstnärerna att "tagga" sina verk, inte med ett namn men med en symbol så att alla kunde känna igen och följa en viss streetartist, gjorde att Charles valde "The killer rabbit" som symbol, utifrån en personlig historia om hur han råkade skjuta en kanin som barn och Pure Evil står just för den motsatsen; Pure, oskuldsfull och Evil- ond.  Han har med stor framgång långt innan Corona använt sig av den digitala marknaden för att sälja sina verk, mest känd är han nog för sina kändisporträtt med tårar. När Pure Evil numera gör street art är det som inbjuden och åtråvärd konstnär och utan att behöva dölja vem han egentligen är.