Konst och Kunskap

  • Barnens konstverkstad, sammanställd av Nanna Nore
  • Konst och kunskap

  • Vernissage 13 augusti

Under tre år har Körsbärsgårdens konsthalls Stödförening drivit projektet Konst och Kunskap med stöd från Arvsfonden. I september 2022 avslutas projektet och nu summerar vi våra lärdomar i en utställning.

I projektet har barn och unga tagit del av pågående framtidsstudier på södra Gotland (kring vatten- och elenergibrist och alternativodling) i digitala och fysiska möten med forskare och alternativodlare och tillsammans med utställande konstnärer och vår pedagog har de arbetat med skapande.

Kan konstnärer med sin kreativitet och intuition lättare förstå framtiden, se förändringar? Och kan de konstnärliga uttrycken komma närmare kärnan kring hållbarhet?

Under projektets sista år har vi arbetat med ett stort scenkonstprojekt med Öja skola. Arbetet är baserat på forskningen om alger och släke och dess potentiella användning som gödsel och är en del av vårt experimenterande med forskning-konst i projektet konst och kunskap. Vi samarbetar bland annat med Kungliga Tekniska Högskolan, Uppsala universitet Campus Gotland samt Baltic Sea Science centre.

I utställningen visas exempel på vad barn och unga skapat under projektet och vi försöker berätta om de olika tillvägagångssätt och utgångspunkter vi använt oss av.

Se filmerna i utställningen och läs mer här.