Punchlines

Förlängd utställningstid till 25 september!

Årets val från Konsthögskolans avgångsstudenter är Mathias Cyrus Höglund

Med olja, oljekrita och pastell, målar han sina stora abstrakta kompositioner. Man anar en figurativ förebild, kanske ett annat konstnärskap som inspirerat. Men uttrycken, färgsammanställningarna i de färdiga verken är något helt eget. 

Jag vill att mina målningar ska förmedla något till betraktaren som inte är översättbart med orden eller det mänskliga förnuftet. Ett slags drama, men inte en historia. Dramat består av kulörer, texturer, måleriska gester, former och penseldrag. Det vi ser är resultatet av den i ateljén bearbetade visuella idén; en bild som jag genom den här processen har skalat av och tänjt så att  det som finns kvar,  nu bara är  abstrakta former och kulörer. Ett sätt att få själva processen att bli det väsentliga motivet. 

Mathias Cyrus Höglund är född i Gävle 1990. Efter konststudier i hemstaden tog han sin Bachelor på Konsthögskolan i Malmö och fortsatte därefter för sin Masterexamen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Redan i tjugoårsåldern uppmärksammades han i Gävle i flera utställningar och ett storslaget stipendium. Därefter har utställningsmöjligheterna växt, i Malmö och i Stockholm.