SubRosa

Strandskog-Solnedgång

  • Lars-Olof Loeld
  • Subrosa

  • Strandskog- Solnedgång
  • Vernissage 27 maj

Vi är så glada att kunna välkomna er till denna separatutställning av konstnären som sedan 50-talet burit Sundre nära sitt hjärta. Lars Olof Loeld är minimalisten som intresserar sig för mystik och alkemi.

Besökaren möts av en skog av skulpturer, flankerade av Lars Olofs abstrakta målningar. Solnedgången och strandskogen i Sundre har sedan decennier varit ett återkommande motiv i hans verk. Liksom guldet solnedgången, eller konstnären, som betraktar den, skapar. Se en film om Lars-Olof Loeld av Jesper Loeld här

 

Lars Olof Loeld (1930 )

är bildkonstnär, poet, skulptör och grafiker. Han bor i Strängnäs och tillbringade till  nyligen somrarna i Sundre. Utbildad vid Konstakademiet I Köpenhamn och Konsthögskolan i Stockholm har han sedan haft ett långt verksamt liv som konstnär. Genom åren har han ställt ut på Konstakademin, Moderna Museet, i Wanås Skulpturpark, på Waldemarsudde och Thielska Galleriet. Han har bl.a. arbetat som professor på Konsthögskolan och undervisade t.ex. en Simon Gorm Andersen, en annan av årets utställare under hans första år på skolan.

Lars Olof Loeld bedriver sedan decennier ett envetet, stilla utforskande av alkemiska processer, både i solnedgångar, sädesärlor, talsamband i naturen och i arrangemangen av hålen i Duchamps urinoarer. Orden är lika viktiga som bilderna i arbetet.

På Körsbärsgårdens konsthall finns sedan 2013 hans fasta installation/ ateljé att slå sig ner i, fundera och meditera över tingen i rummet och kanske läsa några av dikterna som hänger vid ingången.

” En målning är egentligen tre led. Den är en bild av ett minne av en solnedgång, och det ser inte ut. Det känns.”