Jag är min trädgård

Olika samtida konstnärer ger sin bild av det pockande behovet av att söka ny energi i trädgården.

bilden: Jag är min trädgård av Hans Wigert

 

Curator: Marita Jonsson

Medverkande konstnärer: Helena Andreeff, Agneta Engström, Karin Oldfelt Hjertonsson, Eva Jacobson, Lena Michelson, Ingegerd Möller, Mats Pehrson, Hans Wigert, Cajsa von Zeipel.

Körsbärsgården, en ”visningsträdgård” från 40-talet, skapad av Signe Enström blev till salu. Vi lämnade Visby och flyttade. Till naturen och lugnet, växelspelet mellan förr och nu. Växandet och rytmen i årstiderna. Glädjen i odlandet.

Jag tror alla behöver stanna upp och se sig omkring, ta in det som är större än vi själva och förstå att det är hög tid att värna om och se naturen på dess egna villkor. Känna efter och inse att vi mår bra av att befinna oss i den. Jag tog vid där Signe slutade och började odla hennes trädgård.

Målningen Jag är min trädgård av Hans Wigert berättar om det. Liksom Karin Oldfelt Hjertonssons akvareller av sitt småländska blomsterhav, skulptören Helena Andreeffs porträtt av blommor som kommit till i stunden efter tidiga mornars grävande och formande av trädgården eller Agneta Engströms samtal med alla de väsen som ryms i hennes plats på jorden.

Eva Jacobson målar luften hon andas. Orden som formas avlägset från storstadens brus. En stängel växer, en blomma knoppas. Mats Pehrson ser rosen falla på Manhattans asfalt och påminns om grönskan han lämnade.

/Marita Jonsson