pressmeddelande

Pressutskick 31 maj 2024

Extremväder tolkat i oljemåleri och minnesutställning över Sadaharu Horio, en av den japanska samtidskonstens giganter

 

Vernissage 8 juni  kl 14.00  på Körsbärsgården.

 

Jakob Avenius Anckarsvärd

Extremväder

8 juni-16 juli 2024

 

Sadaharu Horio

Ten years after – Sadaharu Horio på Körsbärsgården

8 juni -15 september 2024

 

Välkommen till pressvisning med Jakob Avenius Anckarsvärd och Körsbärsgårdens verksamhetsledare närvarande

Fredagen den 7 juni kl 10.30 Körsbärsgårdens konsthall och skulpturpark

Sundre Västergårde 135

62330 Burgsvik

 

Kontakt och frågor: 073-7156692 eller nanna@korsbarsgarden.se

 

Vad händer i världen? Extremväder med de högsta temperaturer som någonsin uppmätts, orkanvindar och torka parallellt med enorma skyfall och jordskred. På Körsbärsgården möter vi utställningen Extremväder med konstnären Jakob Ankarsvärd .

Konstnären har tagit 1800-talsmålaren Marcus Larsson dramatiska landskapsmotiv som utgångspunkt inspirerad av forskaren Dan Carlholm (Södertörns Högskola)

”Kan Larssons dramatiska och romantiska 1800-talsmåleri fördelaktigt tolkas genom mitt neoexpressionistiska sökande? Och kan hans extrema väderlekar relevant spegla vår tids klimatkris och diskussionen? ”

 Jakob Avenius Anckarsvärd (1972) Anckarsvärd bor och arbetar i Stockholm. Han utbildade sig vid Glasgow School of Art fri konst 2000–2003. Han har en magisterexamen från Konstfack i visuell kommunikation och en fil kand i konsthistoria. Anckarsvärd arbetar främst med måleri och har sedan 2002 ställt ut i Stockholm(Thielska Galleriet, Galleri Agardh&Tornvall och Lidingö konsthall) Göteborg (Galleri Majnabbe), Örnsköldsvik (Galleri Lokomotiv), Öland (Vida Konsthall) och Ängelholm (Össjö Herrgård ), men även i Köpenhamn, London, Edinburgh och New York. Anckarsvärd har tilldelats många utmärkelser och stipendium, bl.a. Halmstadgruppens stipendium 1999 och Peggy Nermans Konstnärsstipendium 2022.

 

 

 

Sadaharu Horio ”Ten years after ”, är en hyllning till den japanska konstnären Sadaharu Horio (1939- 2018) som 2014 vistades på Körsbärsgården med sin konstgrupp Kuki, gjorde art-perfomances och workshops och byggde upp den utställning vi nu visar delar av. Några verk från den utställningen förvärvades av Moderna Museet och ingår i deras samlingar.

I år firas Horio som skylle ha fyllt 85 år med separatutställningar både i Japan, Belgien och Frankrike (Paris) samt på Gotland!

Konstnären var den yngste i den japanska GUTAI-rörelsen (ungefär: med kroppen som redskap) som grundades 1954 av Jiro Yoshihara i Osaka och var Japans viktigaste konströrelse efter andra världskriget. I gruppen ingick Kazuo Shiraga, Saburo Murakami och Shozo Shimamoto. Gruppen av konstnärer där alla arbetade i gränslandet måleri, happenings och performance stävade efter orginalitet och att slå sig fria från konsthistorien och konstetablissemanget. Gruppen upplöstes med Yoshiharas död 1972. Horio fortsatte sedan sitt konstnärskap i gränslandet mellan måleri och performance, 2003 bildade han gruppen KUKI som fanns vid hans sida vid alla de otaliga resor och performances han kom att göra runt om i världen fram till sin död, t ex på Biennalen i Venedig 2009 och 2011, på Guggenheim i New York 2012, i Frankfurt, Antwerpen, Lille, Stockholm (Moderna Museet) och 2014 på Körsbärsgården på Gotland.

Utställningen Atarimae -no-koto  byggdes på plats bestod delvis av kasserade föremål från jordbruk och byggnader från den gotländska landsbygden, som målades, blev till skulpturer och fick nytt liv och innehåll. Utställningen gjordes interaktivt med barn, unga och vuxna som fick nya ingångar till den konstnärliga arbetsprocessen. I ett av rummen målade Horio direkt på väggarna, Square lights. Det verket blev permanent på Körsbärsgården. Nu, tio år efter visar vi verken på nytt i en retrospektiv utställning.

 

 

 

 

 

 

Pressutskick 24 maj 2024

Körsbärsgårdens konsthall har sedan start vinnlagt sig om att visa det senaste inom samtidskonsten och valt en bland avgångsstudenterna från Konsthögskolan respektive Konstfack till sommarens utställningar. Det blir deras första utställningar efter examen. 2024 föll valet på Sophie Brodsky från Konsthögskolan och Viola Sparre från Konstfack.

Sophie Brodsky (1992) låter oss kliva in i en hel miljö ”The future isn’t happening but you can live forever” är en slags butik/förmedling av möjliga bostäder, där anonyma streckgubbar erbjuder en evig variation av till synes likadana bostäder i oändliga skyskrapor. Det aldrig sinande utbudet i en värld som ter sig mer och mer oviss och kanske inte existerar i en morgondag, parallellt med denna fastighetsmarknads lysande profetior skapar en dissonans hos betraktaren, medan det punkiga uttrycket gör en glad. Det är både retro och retur i svartvitt där en enorm mängd stycken av målade dukar och papper klättrar över väggar och inredning och skapar en egen värld där streckgubbarna regerar. Sophie, som själv kommer från live-världen är van att skapa en atmosfär och miljö och i framtidsdystopin hon skapar finns samtidigt ett stråk av (19)20-talsfilm.

Viola Sparre (1988) var representerad redan förra sommaren på Körsbärsgården i samlingsutställningen ”Sparks of joy”. Det handlar om figurativt måleri. Sin avgångsutställning kallar hon ”Ett dockhem”. Men här är det inte den instängda Nora i Ibsens pjäs vi träffar utan barn och deras vuxna. Barnen iakttar oss frågande. Vad är det vi som betraktare kommer med? Vad kan vi erbjuda dem?I sitt konstnärskap strävar Viola Sparre efter att skildra den komplexa dynamiken i familjerelationer och de många nyanser av känslor som ryms däri. Färgerna och mönstren som omger hemmet och dess invånare bidrar till en nästan klaustrofobisk atmosfär, vilket förstärker känslan av närhet och isolering. Frågor kring arv och vad som formar vår identitet ligger i centrum för hennes konstnärliga utforskande.

Den 20 juli blir det vernissage för båda konstnärerna och utställningen visas till den 15 september.

Innan dess har ”Extremväder” av Jakob Anckarsvärd och ”Ten years after, Sadaharu Horio at Körsbärsgården” vernissage 8 juni och Wroom konsthall med Pia och Mark Ingelse 29 juni.

Nanna Nore/ Verksamhetsledare, Körsbärsgårdens konsthall och skulpturpark

0737156692

 

 

 

Pressutskick 16 maj 2024

 

Evenemang Körsbärsgårdens konst 2024

Hej och välkomna till våra evenemang i sommar! Här är en lista över samtliga evenemang 2024. Mvh Nanna, verksamhetsledare

 

 

Lördagen den 9 mars kl 14.00

Visning av filmen ”Anselm”

på Hemsegården med intro av Marita Jonsson. Samarbete med Hemsegården.

 

Söndag 28 april kl 16.00

SIMKA samtal om utställningen Another Occupation

SIMKA OM ANOTHER OCCUPATION

Samtal om utbytet i Johannesburg i Sydafrika vinter 23/24 som ledde fram till utställningen. SIMKA; Simon Häggblom och Karin Lind, berättar om gjorda erfarenheter och processen.

 

Onsdag 5 juni kl 15.30

SIMKA samtal om utställningen Another Occupation

SIMKA OM ANOTHER OCCUPATION

Samtal om utbytet i Johannesburg i Sydafrika vinter 23/24 som ledde fram till utställningen. SIMKA; Simon Häggblom och Karin Lind, berättar om gjorda erfarenheter och processen.

 

Fredag 14 juni kl 18.00

Virtuost och barockt : Stråktrio konsert

Musik av Bach, Händel, Vivaldi och Boccherini

 

Elisabeth Zeuthen Schneider (violin) DK

Maria Wernberg (violin) Malmö/Gotland

Carl Henning Fredriksson (cello) Malmö/Gotland

Inträde 150 kr

 

Tisdag 25 juni kl 18.00

Tankar om gestaltning och skötsel av parker och trädgårdar
Lars Johansson är landskapsarkitekt med lång kommunal erfarenhet som landskapsarkitekt på Enköpings kommun och som stadsträdgårdsmästare i Göteborg, Uppsala och Solna samt som lärare och prefekt på SLU i Uppsala.
Lars har ett stort intresse för människor och hur de använder parker och trädgårdar. Han berättar om sin syn på gestaltning och skötsel av parker och trädgårdar. Dels utifrån sin yrkeserfarenhet och dels utifrån erfarenheter och utmaningar från hans egen trädgård på den gotländska sydspetsen.

 

Tisdag 2 juli kl 18.00

Pia och Mark Ingelse och WROOM

Wroom konsthall, inrymd i en gammal mack, kan dyka upp varsomhelst, närsomhelst. Nu har den slagit ner på Körsbärsgården. Pia och Mark samtalar om projektet och konsten.

 

Tisdag den 9 juli kl 18.00

Hedvig Hedqvist berättar om sin nya bok: Estrid Ericson – en biografi

 

Berättelsen om kvinnan som startade upp Svenskt Tenn i bild och text. En vacker och fascinerande historia om en stil- och målmedveten kvinna som lyckades skapa något beständigt i en tid i ständig framåtrörelse. I boken berättas om Estrids liv, det spännande samarbetet med Josef Frank och andra formgivare, och hur hon byggde upp sitt livsverk. Men också om familjelivet och sommarhuset som kom att prägla butiken.

 

Tisdag 16 juli kl 18.00

Finnisage Extremväder

 Jakob Anckarsvärd berättar om sin utställning och arbetet som ledde fram till den

 

Onsdag 24 juli kl 17.00

Teatervagnen ger: Berättelsens början

För barn och deras vuxna

Hur kommer berättelser egentligen till? Kanske kommer du upp ur en förtrollad koffert... Kanske kan en teater fånga dem...

Med inspiration från källorna till 3 av Shakespeares mest kända pjäser gör Teatervagnen Berättelsens början med 4 skådespelare på scenen. En oförglömlig teaterupplevelse vet ni som upplevde Stormen av Teatervagnen härom sommaren. Med trolleri, masker, dockor och publikdeltagande tas vi med på en fantastisk resa. Boka biljetter med sms till 0737156692.

för barn mellan 6-12 år och deras vuxna. Biljettpris meddelas senare.

 

Tisdagen den 30 juli kl 18.00

Allan Larsson presenterar nyutkomna ”Minnesbilder – i stället för memoarer” samt ”Från farfars och farmors tid – till vår tid.


”Minnesbilder – i stället för memoarer” är en ny form av memoarskrivande. Allan Larsson skildrar med bild och en kort text 51 händelser från barndomen och ett långt liv i offentlig verksamhet. 
”Från farfars och farmors tid – till vår tid - Om Sveriges omvandling under tre generationer”

Boken handlar om hur Sverige under 150 år utvecklats från

ett fattigt utvandrarland till ett framgångsrikt industriland och välfärdssamhälle och hur tre generationer upplevt och medverkat i denna djupgående tekniska, ekonomiska, sociala och politiska omvandling.

 

Tisdagen den 6 augusti kl 18.00

ATLANTIC CROSSING" - Folkmusik från Nordamerika, de keltiska länderna och Skandinavien

Med Woodlands+ Jocelyn & Ellen

 

ATLANTIC CROSSING är ett internationellt kvinnligt samarbete mellan de två etablerade duorna Woodlands och Jocelyn & Ellen som förenar den skandinaviska, keltiska och nordamerikanska folkmusiktraditionen. Med två fioler, keltisk harpa och cello samt steppdans och sång, skapar denna dubbelduo ett dynamiskt och fängslande ljudlandskap. 

 

Inträde 150 kr

 

    

 

 

 

 

 

 

Pressutskick 10 april 2024

 

 

KÖRSBÄRSGÅRDENS KONSTVERKSTAD SAMARBETAR MED RÖDA KORSETS ÅTERBRUKSSTUDIO Positivt samarbete ger nya förkläden till den populära barnverksamheten.

Under våren 2024 startar Körsbärsgårdens pedagogik och Återbruksstudion, (Röda korset) i Hemse ett samarbete där barn och skapande står i fokus och där vi genom våra verksamheter och olika initiativ vill samla pengar till, och verka för, att fler barn och unga får hjälp och inspiration till kreativt skapande.

Genom att köpa ett nytillverkat förkläde av Återbruksstudion, uppsytt i återbrukat material, kan intresserade på ett enkelt sätt bidra till både Konstverkstans och Röda korsets verksamhet. Förklädet hamnar i konstverkstan, som genom detta initiativ får efterlängtade nya förkläden, och pengarna går direkt till Röda korsets och konstverkstans verksamheter.

Det är fantastiskt, säger Nanna, som ansvarar för Barnens konstverkstad, en extra poäng är ju också att förklädena är tillverkade i returmaterial så att vi kommunicerar att man kan göra nya saker av återbruk till barnen. Vi är så glada över samarbetet med Återbruksstudion och planerar redan för fortsatta projekt. I tisdags publicerades årens kurser på Körsbärsgårdens konsthalls hemsida och många anmälningar har redan kommit in.

Nu hoppas vi att många även hoppar på kampanjen och köper ett förkläde till verkstan, säger Nanna, så kan Återbrukstudion börja sy åt oss.

Genom olika donationer går verksamheten åter igång efter viss osäkerhet under vintern. Det saknades fortfarande medel bl.a. till att köpa in material och det var vi kom i kontakt med Återbruksstudion och kom fram till detta utmärkta samarbete.

Så här ser kampanjen ut på hemsidan: www.korsbarsgarden/konst/pedagogik/konstverkstad.

Körsbärsgårdens konsthall har genom Barnens konstverkstad sedan 2014 erbjudit sommarkurser, workshopar och arbete i skolorna med inspiration från samtida konst och miljö och klimatforskning. Här får barnen möta konst och konstnärer och pröva på att arbeta i deras tekniker. Arbetet drivs av Nanna Nore, nanna@korsbarsgarden.se

Återbrukstudion i Hemse är både en butik och en verkstad med volontärer som t.ex. kommer att sy upp förklädena som ni beställer till Konstverkstan. Precis brevid Röda korsets affär i Hemse ligger Återbrukstudion, på Storgatan 68, som just nu håller öppet fredagar 11-16 där du kan köpa egendesignade och sydda plagg samt tillbehör som knappar, tyger. D.v.s. allt smått och gott som har med sömnad, textil, återbruk och hantverk att göra. Arbetet drivs av Elfrida Ahlby, elfrida.ahlby@redcross.se

 

 

 

 

 

 

 

Pressutskick 15 feb 2024

Det här händer på Körsbärsgården Konst på Gotland 2024

 

Som ny verksamhetsledare har jag glädjen att välkomna er till säsong 2024 på Körsbärsgården Konst! Vi gör en djupdykning i konstnärens syn på  Trädgården, vi visar Extremväder i konsten och några av konstnärerna förflyttar oss till Japan, Sydafrika och Frankrike!

 

27 april öppnar vi med 3 nya utställningar :

”Jag är min trädgård” är en temautställning med bl.a. Hans Wigert, Karin Oldfelt Hjertonsson, Helena Andreeff och Agneta Engström, där den gemensamma nämnaren är konstnärernas behov och inspiration av trädgården.

 

 I Paris/UNDER närmar sig konstnären Eva Jacobson rörelsen av Paris, inuti och utanför. Två stipendievistelser, dryga tio år emellan, i samma oförändrade ateljé med samma oförändrade utsikt med den grönbleka trögflytande floden Seine finner hon till slut det hon vill berätta om.

 

 Another Occupation med konstnärsduon SIMKAs  är resultatet av ett konstnärsutbyte i Sydafrika under 2 månader vintern 23/24. Utställningen innehåller delar av ett sextio meter  långt verk gjort på plats i Johannesburg.

 

Ten years after- Sadaharu Horio på Körsbärsgården (11/5 – 15/9) är en minnesutställning av den numera avlidne japanske GUTAI-konstnären som skulle ha fyllt 85 år i år och som under 14 dagar 2014 vistades på Körsbärsgården och skapade utställningen ”Atarimae-no-koto” (ungefär: Det självklara). Samtidigt pågår minnesutställningar i Japan och i Belgien.

 

”Extremväder” med Jakob Anckarsvärd (8/6 – 17/7) är färgstarka oljemålningar som kommenterar samtidens extremväder med tillbakablickar från förr i 1800-talets dramatiska landskapsmåleri av Marcus Larson.  

 

29 juni invigs WROOOMs inflytt i skulpturparken, den gotländska duon Pia och Mark Ingelses ambulerande konstgalleri i form av en gammal bensinmack.

 

Årets sista vernissage blir den 20 juli då två avgångstudenter från de konstnärliga högskolorna kommer att visa upp sina verk. Vilka de blir avslöjas i maj. Utställningarna pågår till mitten av september.

 

Körsbärsgårdens evenemang på tisdagskvällar fortsätter med författarbesök, musik, teater, dans och debatter hela sommaren.

Programmet publiceras successivt på hemsidan, www.korsbarsgarden.se

 

Sommarens konstkurser för barn/unga publiceras som vanligt runt påsk, anmälningen öppnar någon vecka efter att datumen har publicerats. Anmälning via hemsidan, www.korsparsgarden.se/pedagogik/konstverkstad. Kurserna blir snabbt uppbokade!

Välkomna till säsong 2024 på Körsbärsgården!

Nanna Nore

Verksamhetsledare

nanna@korsbarsgarden.se info@korsbarsgarden.se

 

mobil 073-7156692

 

 

 

 

 

Nanna Nore - ny verksamhetsledare på Körsbärsgården

 

KÖRSBÄRSGÅRDEN KONSTHALL OCH SKULPTURPARK har glädjen att meddela att verksamheten tar ett nytt steg in i framtiden. Ägarna Marita och Jon Jonsson lämnar över ansvaret för verksamheten från och med 2024 till Stiftelsen Körsbärsgården Pedagogik, som anställt  Nanna Nore som Verksamhetsledare med särskilt ansvar för konst och pedagogik. Som administrativt stöd under övergången anlitas Rebecka Nolmark, som bor i Sundre och har lång erfarenhet av strategiskt musiarbete.

Stiftelsens ordförande Cicci Schelin Seidegård är mycket nöjd:

 

 • Med Nores kompetens säkras ansvaret för konsthallens grundstenar, konsten och pedagogiken, säger hon. Nanna är väl insatt i verksamheten och har tidigare lett barnverkstaden, hon har en konstnärlig och pedagogisk utbildning samt visioner för framtiden. Vi är mycket nöjda.

 

 • Att få leda Gotlands Louisiana in i framtiden känns spännande säger Nanna Nore. Vi har stora utmaningar framför oss, men också en bred publik som uppskattar oss. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta det ekonomiska stöd vi behöver för att kunna driva ett så viktigt initiativ i glesbygd vidare in i framtiden. Att Körsbärsgården i december fick Stora Turismpriset på Gotland sporrar förstås särskilt.

 

Nanna Nore  (f. 1977) har arbetat som pedagog på Körsbärsgården med barn och unga sedan 2014. Hon är utbildad skådespelare vid Malmö Teaterhögskola och har en Master i pedagogik, hon har arbetat som skådespelare, konst- och teaterpedagog och är diplomerad Creative Climate Leader.

 

Marita och Jon Jonsson bor kvar i grannhuset och kommer därmed att följa verksamhetens utveckling.

 

 • Det är fantastiskt att kunna se bakåt på vad vi byggt upp men samtidigt underbart att få blicka framåt och se yngre krafter förstärka och utveckla Körsbärsgården som en plats för samtidskonst. Vi har stort förtroende för Stiftelsen och dess nya verksamhetsledare och är övertygade om att de kommer att utveckla Körsbärsgårdens fulla potential.

 

Marita Jonsson (f.1943) och Jon Jonsson (f. 1947) övertog Körsbärsgården 2000 och visade mindre utställningar i det som då var restaurangbyggnaden. År 2010 uppfördes och invigdes en ny lokal för samtidskonst som den följande åren kompletterades med flygelbyggnad, Skulpturgalleri, paviljonger och skulpturpark. På anläggningen som är öppen året runt finns 60-talet skulpturer  av bland andra Dan Wolgers, Maria Miesenberger, Klara Kristalova, Cajsa von Zeipel, Björn Erling Evensen, Tage Andersen, Lars Olof Loeld, Fredrik Wretman, Siri Carlén, Eva Lange, Pure Evil och Gutaikonstnärerna Sadaharu Horio och Akiko Horio. Därtill visas årligen ett tiotal utställningar i konsthallen.

 

Förutom att presentera konst ger Körsbärsgården ut böcker och har ett mycket aktivt program sommartid med litteratur- musik, teater och debatter. Barnens Konstverkstad, som hittills erbjudit ca 12 kurser sommartid om 3-4 dagar och särskilda program i skolorna runtom på Gotland ,är en synnerligen uppskattad verksamhet som under två perioder finansierats genom Arvsfonden. Körsbärsgården är vidare testbädd för eco-arkitektur (byggnader, energisystem, vattenförsörjning, återvinning), belönat med Gotlands arkitekturpris 2022. Anläggningen ingår i Riksförbundet Sveriges Museer (RSM).

 

2019 bildades  den ideella Stiftelsen Körsbärsgården Pedagogik, som nu tar över verksamheten. Ordförande är Cicci Schelin Seidegård, ledamöter Lennart Lindgren, Maria Lantz, Anna Serner, Karin Lind och Karsten Inde.

För mer information besök Körsbärsgårdens hemsida www.korsbarsgarden.se.

www.nannanore.se

Kontakt: info@korsbarsgarden.se Cicci Schelin Seidegård styrelseordförande 070 -5336605, Nanna Nore 073-7156692

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pressmeddelande 28 september 2023

Körsbärsgården nominerad till stora Turismpriset 2023

 

Vi har glädjen att meddela att Körsbärsgårdens konsthall och Skulpturpark är en av de nominerade till Stora turismpriset 2023. För 30 året i rad delas priset ut och i år har bl.a. även Sörmlands museum, Alma Löv Museum  och Sweden Rock festival nominerats. I nomineringen står  ” Årets nominerade arbetar målmedvetet med att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt. De har även fokus på att inspirera och sprida kunskap om hållbarhet, både till andra företag och besökare. Det kan handla om allt från klimatförändringar, lokalproducerad mat, biologisk mångfald till hur man utvecklas som arbetsgivare åt de yngre generationerna, säger Katrien Vanhaverbeke, ordförande för Stiftelsen for kunskapsfrämjande inom turism

Läs mer på

https://tillvaxtverket.se/tillvaxtverket/omtillvaxtverket/detharartillvaxtverket/varverksamhet/storaturismpriset/storaturismpriset2023.5428.html

 

Nanna Nore, nanna@korsbarsgarden.se

Marita Jonsson, marita@korsbarsgarden.se

Körsbärsgårdens konsthall

07371556692

0706212220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pressmeddelande 20230726

Siri Carlén med Sparks of Joy

 

Pressvisning: måndag 31 juli kl 10.00

Vernissage: tisdag 1 augusti kl 14

Plats: Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark

Mitt under pandemin 2019 inträffade året konsthändelse. Den unga konstnären Siri Carlén skapade en färgglad skulpturgrupp för Körsbärsgården på södra Gotland. Det blev helsidor i rikstidningarna och Siri omnämndes som den nya Nikki de Sainte Phalle.

Det har sedan dess blivit flera skulpturen i stora format bland annat utanför Gallerian i Stockholm.

Nu återkommer hon tillsammans med arton konstnärsvänner till Körsbärsgården i en sprakande, rolig färgshow av måleri och skulpturer, SPARKS OF JOY.

”Det är en utställning om att samla på saker och att göra saker.

Om att ständigt pågå. Utforskande av material och handlag. Att vara konstnär handlar om att våga leka och samtidigt ta sitt arbete på blodigt allvar.”

Siri Carlén

Siri Carlén både medverkar i och kurerar denna färgsprakande avslutning på säsongen 2023.

Förutom  Siri  själv deltar:

 

 • Anja Fredell 
 • Cilla Ramnek 
 • Channa Bianca
 • Charlotte Wadsted
 • Edit Sihlberg
 • Evelina Kroon
 • Hugo Carlén 
 • Johan Löfgren
 • Kerstin Åström Carlén
 • Levi Sebton
 • Magnus Carlén  
 • Natasia Wadsted 
 • Sara Söderberg
 • Sofie Proos
 • Tobias Centervall
 • Tova Berglund 
 • Truls Mårtensson
 • Viola Sparre Lacotte

VÄLKOMNA TILL SÄSONGENS SISTA UTSTÄLLNING!

Utställningen varar 1/8- 30/9.

O.s.a förhandsvisning: Marita@korsbarsgarden.se

Pressbilder samma mejladress

Övriga pågående utställningar: IAG ÄR HÄR med Elina Birgehag, avgående Materelev från Mejan, HON med Maria Ängquist Klyvare och UR SAMLINGARNA med bland andra Simon Wadsted, Eva Jacobson, Sadaharu Horio, Laris Strunke, Björn Erling Evensen,  Totte Engvall m fl

I Skulpturparken verk av bland andra: Akiko Horio, Shiro Tsujimura, Tage Andersen, Eva Lange, Pure Evil, Miaria Miesenberger, Klara Kristalova, Cajsa von Zeipel, Fredrik Wretman, Heta Hillfon med flera.

 

 

 

 

pressmeddelande 20230716

Säsongens näst sista vernissage lördag 22 juli kl 14 på Körsbärsgården Konsthall

HON av Maria Ängquist Klyvare

Utställningstid:  22 juli– 30 September

Vernissage: lörd 22 juli kl 14 med konstnärssamtal

Varje dag försvinner 3 200 kinesiska flickor i åldern 0-4 år. Vart tar flickorna vägen och varför försvinner de? Statistiken ger inga svar. 

I en utställning med installation och skulptur berättar Maria Ängquist Klyvare om kvinnors situation som blir mer o mer utsatt runt om i världen. Varför ser det ut som det gör i Kina, Indien , Afghanistan och Iran? Vad händer i Sverige? I en uppmärksammad utställning China Girl, 2010, strävade Ängquist Klyvare efter att ge en konstnärlig kommentar till grym statistik och obesvarade frågor. Hur ser det ut i Kina idag, har situationen blivit bättre? Nu spinner hon vidare på temat och visar på hur flickor och kvinnor får stå tillbaka också idag.

Maria Ängquist Klyvare, född 1953 i Stockholm ,är en svensk konstnär som med många offentliga uppdrag. Hon har bland annat ställt ut på Liljevalchs, Kulturhuset i Stockholm, och i utställningar i Tyskland, Nederländerna, Polen, Turkiet, Algeriet, Norge och Kina.

Offentliga verk bland andra i Vårbergs T-bana, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Norsborg (24 entréer bostadshus), Rosendahl, Huddinge

Vernissage: lörd 22 juli kl 14 med konstnärssamtal.

 

 

Pressmeddelande 2023-07-06

 

IAG ÄR HÄR

Elina Birkehag, årets utvalda avgångsstudent Kungl. Konsthögskolan

Körsbärsgårdens Konsthall 15 juli – 30 September

Pressvisning torsd 13 juli kl 10

Vernissage lörd 15 juli kl 14

 

Djupt inne i Dalarnas skogar står hundratals år gamla tallar  – tjocka, knotiga och täckta av ristningar. Budskapen som är inskrivna på deras stammar har gjorts av vallkullor, kvinnor som från 1600-talet till början av 1900-talet lämnade sina byar under sommarhalvåret för att leva och arbeta tillsammans på fäboden. Stammarna blev märkta med ett slags frenetisk klotter, ett kodat språk, en bekräftelse på deras existens: HÄR RISTAR VI VÅRA NAMN.

 

Elina Birkehag, född 1989 i Grycksbo, Dalarna utforskar som konstnär inskriptionen i förhållande till dess yta, tid och sammanhang. Hennes arbete drivs av ett intresse för skrivandet som system, hur vi och våra kroppar både format och formas av dess uppbyggnad och uttryck. De senaste åren har Elina spenderat mycket av sin tid vid myren och i skogen i Dalarnas utmarker – och låtit dessa platser fyllda av efterlämningar och meddelanden bli en del av hennes konstnärliga arbete och utforskande.

 

I sommar ger hon ut boken D FOR DAUGHTER, en artist book där ett arkiv med fotografier av 112 ristningar publiceras, tillsammans med hennes anteckningar och samlade objekt och bilder både från både skog och arkiv. I utställningen IAG ÄR HÄR på Körsbärsgårdens Konsthall visar hon en serie latexavtryck som hon skapat från fäbodstugornas dörrar och väggar, tillsammans med ett temporärt textverk utfört på Konsthallens väggar. Boken presenteras på en litteraturkväll 18/7 kl 18 på Körsbärsgården

Övriga evenemang på Körsbärsgården: Fredagar kl 13 presenterar Marita Jonsson en av utställarna i någon av salarna

Fredagar kl 18: litterturaftnar, debatter, musik se www.korsbarsgarden.se Evenemang

Tisd 11 juli kl 18 Finissage Petter Hellsing Handen andas med världen, som inleds med dansimprovisation med Unn Dahlman och därefter konstnärssamtal med Petter Hellsing och Anneli Dufva, Dramaten.

 

PRESSINFORMATION 2023-06-26

KÖRSBÄRSGÅRDEN VISAR LUDI LEIVA A HOME IS A PORTAL 

 

Pressvisning Fredag 30/6 kl 14

Vernissage lörd 1/7 kl 14 i närvaro av konstnären. Invigning av Maria Lantz tidigare rektor vid Konstfack. Konstnärssamtal som leds av Nanna Nore

Utställningen pågår 1/7 -19/7

 

Ludi Leiva (Ludmila Besenovsky) är årets utvalda avgångsstudent från Konstfack

På Körsbärsgården är vernissage 1 juli kl 14 i närvaro av konstnären. Utställningen invigs av Konstfacks nyligen avgående rektor Maria Lantz (som nu börjar som professor på Malmö Högskola)

Utställningen A Home is a Portal är en bildsvit av ”hem” i olika delar av världen, den handlar om ursprung och rötter, och om den eviga frågan ”Vem är jag”?

Präglas man av sin uppväxt (i Ludis fall ideliga förflyttningar mellan städer och länder)? Eller är förfädernas dramatiska liv med flykt från krig lika präglande? Vart hör man, när är man ”hemma”?

 

Ludi har i vuxen ålder rest tillbaka till platser där hon bott som barn, platser där föräldrarna och deras föräldrar en gång kallade sina ”hem” och som de måst lämna på grund av krig. Ibland är platserna inte längre igenkännbara, i stället för skog och park finns nu Sovjet-tidens höga betongkvarter utan grönska.

Ludis berättelse skildrar geopolitisk och ekologiskt förfall i världen från Tjeckoslovakien och forna Östtyskland till Guatemala i Sydamerika, från Canadas vilda natur till New Yorks och Los Angeles skyskrapor. Hennes verk beskriver också känslan av rötternas genetiska arv och hemmets och tillvaron innersta väsen av att höra till.

 

Ett hem är en portal rör sig mellan minnen och dagdrömmar,

och det faktiskt vardagliga i att resa och försöka återuppleva det som släkten en gång varit med om.

 

Om Ludi Leiva:

Kanadensisk-Amerikansk konstnär med rötter från Guatemala och Slovakien, Master of Art vid Konstfack 2023, BA 2013 vid University of British Columbia.

Arbetar med måleri, illustration och skrivande.

 

 

Marita Jonsson

Körsbärgårdens Konsthall och Skulpturpark.

www.korsbarsgarden.se

tel 0706-212220

mail: marita@korsbarsgarden.se 

 

 

 

PRESSINFORMATION 2023-06-11

BU-SUMMER 

KÖRSBÄRSGÅRDEN VISAR HELENE BILLGREN OCH STEFAN UHLINDER

 

Pressvisning Fredag 16 juni kl 11 av BU-Summer med Helene Billgren och Stefan Uhlinder

Vernissage söndag 18 juni kl 14 i närvaro av konstnärerna. Konstnärssamtal som leds av Nanna Nore

Utställningen pågår 18 juni-28 juli

 

Efter den stora retrospektiva utställningen på Liljevalchs kommer Helene Billgren till Gotland och Körsbärsgården. Tillsammans med Stefan Uhlinder blir de konstnärsduon BU. Utställningen, som är i Körsbärsgårdens stora sal, kallar de helt enkelt BU-Summer.

-Stefans färgstarka mönster och textilier har visar sig passa ovanligt fint ihop med mina figurer, och tvärtom, berättar Helen Billgren.

De känner varandra väl, konstnärligt och socialt, de gick båda på Valands konsthögskola i Göteborg. En utställning på Galleri Rotor i Göteborg 1985 svetsade dem samman, duon har fortsatt ställa ut tillsammans då och då under namnet BU. Båda tycker att samarbetet tillför något till deras respektive konstnärskap.

- Vi blir lite bättre tillsammans, konstaterar Helene.

Utställningen innehåller både tryck, textil och teckningar och objekt, två obändiga, kreativa konstnärer där verken rymmer både lek och improvisation och djupaste allvar.

Helene Billgren är född 1952 i Norrköping och utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982–87. Hon hade sin första separatutställning på Galleri Rotor i Göteborg 1985 och slog igenom 1989 med tre utställningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här mötte publiken sjuksköterskor, hästflickor och hemmafruar, flickkvinnor tecknade i kol och blyerts som prövad olika roller i vardagsliv, lek och allvar. 2009 på Galleri Angelika Knäpper blev hennes stora genombrott som målare som sedan följdes av raden av utställningar där Liljevalchs presenterade den stora bilden av hela konstnärskapet.

Stefan Uhlinder är född och verksam i Stockholm, utbildad vid Valands konstskola, Hochschule der Künst i Berlin och Konstfacks fortbildning i mönsterrapportering, textiltryck och screentryck. Han har ställt ut på museer och gallerier runt om i Sverige och har genom åren arbetat med många offentliga gestaltningsuppdrag och finns representerad bland annat i Region Stockholm, Uppsala, Västra Götaland Statens Konstråd m.m.

Som BU har de ställt ut på museer och konsthallar runt om i landet där konstnärerna interagerar med och i varandras verk, och där verken ibland är gemensamma

Marita Jonsson

Körsbärgårdens Konsthall och Skulpturpark.

www.korsbaragarden.se

tel 0706-212220

mail: marita@korsbarsgarden.se

 

 

 

Pressmeddelande 2023-05-29:

Två Gotlandsverkskamma konstnärer:Hellsing och Dekker

Pressvisning torsdag 1 juni kl 11.00

Lördag 3 juni kl 14 är ny vernissage på Körsbärsgården! Två utställningar med de Gotlandsverksamma konstnärerna, Petter Hellsing och Judith Dekker.

Handen andas med världen kallar Petter Hellsing, boende i När och Stockholm, sin utställning. Inspirationen är från ön: ull, trä, handens verk. Bildvävar som blir porträtt av landskapet och materialet i sig själv. Vävstolen som skulptur, redskapets relation till den mänskliga kroppen.

”Lukten av hö. En solvarm husvägg. Kluckande vatten under en brygga. Det fans en tid där världen var närvarande och självklar. I dag är det något som inte stämmer, en konflikt mellan människan och en värld som inte längre är passiv. Havet ger inte, skogen tystnar. Det som vi förut kunde göra utan att närmre tänka efter, är inte längre möjligt. Handen andas med världen, är ett försök att komma tillbaka till en relation med världen som bygger på ömsesidighet. Hantverket är en väg att återskapa det som har gått förlorat i mellan människan och världen. En erfarenhet att förhålla sig till ett material, vi tvingas lyssna på krafter utanför oss själva. Att förstå världen via händerna.” (Petter Hellsing)

Sedan flera år är han verksam som konstnär på Gotland och arbetar med de material som finns omkring. Ofta ull, för att ta tillvara en lokal resurs som saknar kommersiellt värde.  Det sätter honom i relation till platsen, landskapet och till den kunskap som finns bland lammbönder och nätverken kring materialen.

Dutchness hittar den numera Gotlandsboende konstnären Judith Dekker inspiration i uppväxten i det nederländska polderlandskapet. Vad kännetecknar det? Geometriska former, bondgårdar som likt trekanter skjuter upp ur åkrar, jord och lera, små byar bakom skyddande vallar och kanaler som bildar streck av olika nivåer. Ur träskbotten på mark under havsnivån, ett artificiellt landskap format av människan där ljuset ständigt växlar och avgör vad som i stunden framträder och vad som döljs i skugga. I blått, gult, grönt, brunt och svart.

”Upptäcka, eller avtäcka – unveil – och sedan vara kvar i känslan av att vara på väg mot något eller att vara i något.” (Judith Dekker)

Dekker undersöker gränser, övergångar. Öppningar som ger möjlighet att gå in i något annat, nytt. Mellanrum ska utforskas, vad finns i själva rörelsen mellan två rum? Bilderna och skulpturerna söker ett mångtydlighetens perspektiv, allmänt och på samma gång gemensamt, i det som inte blivit fastslaget och bestämt. Hon bjuder också in betraktaren att ta del av den konstnärliga processen, att vrida och vända på formerna, att själv skapa något nytt. 

Om konstnärerna:

Petter Helsing (f. 1958) gick 1983–1989 på Konstfacks skulpturlinje. Senaste utställningen var på Ebelingmuseet 2022. Han har deltagit i flera internationella utställningar bland annat i China på Zhejiang Art Museum, (Flexible 4 Identities, Art Embroidery – A wide focus on new territories, 2nd Hangzhou Triennial Of Fiber Art), på textilbiennalen i Litauen(Textile 05) och i New York på Museum of Art and Design (Pricked: Extreme Embroidery).

 Judith Dekker (f.1969) Född i Obdam, Nederländerna. Utbildad vid Hogeschool voor de Kunsten i Utrecht och efter ett antal verksamma år i Nederländerna boende och verksam på Gotland sen början av 2000talet.

 

 

Information till pressen 2023-04-23

Välkommen till pressvisning på KÖRSBÄRSGÅRDEN 2023 med säsongens första utställningar

 

Torsdag 27 april kl 11 är pressvisning av säsongens första utställningar som sedan startar för allmänheten lördag 29 april kl 14.

 

Alla tiders porträtt visas i stora salen. Det blir med avstamp i renässansens England och Holland för att sedan snabbt förflytta oss till de senaste hundra åren. Välkomna att ta del av hur porträttkonstens förändras med tiden

Med Åke Göransson, Olle Skagerfors, Isak Grunewald, Ivan Ivarsson, Evert Lundquist, Jockum Nordström passerar revy för att sedan ge plats för kvinnorna Channa Bankier, Sara-Vide Ericson, Marie-Louise Ekman, Mamma Andersson, Märta König och Eva Jacobson.

Även de unga från senaste årens utställningar på Konstfack och Kungl. Konsthögskolan finns med liksom några av gatukonstnärerna. Och förstås några internationella namn som Gutaikonstnären Sadaharu Horio, Japan och Pure Evil från England.

 

Världen bortom orden skapad av Karin Lind och Mikaela Granit handlar om dyslexi och också arbetas fram som ett scenkonstprojekt, är ett konstprojekt med alla de barn och unga vuxna som med dem deltagit i workshops där de utforskat sina olika upplevelser och erfarenheter av att ha dyslexi.

 

Konst och kunskap är resultatet av ett treårigt Arvsfondsprojekt med barn och unga som pågått på Körsbärsgården tillsammans med forskare och konstnärer. Här får vi ta del av hur barnen ser på framtidsfrågorna, hur hållbart är samhället. Vad vill de att vi vuxna gör?

 

Ur samlingarna i flygelbyggnaden visar ett urval av den samtida konst som donerats till, förvärvats av  Körsbärsgården de senaste tio åren. Kom och ta del av den nyligen bortgångne japanske Gutaikonstnären Sadaharu Horio , av Björn Erling Evensen och Laris Strunke,  av Eva Jacobson, Kerstin Lindgren, Simon Wadsted, Fabian Tholin, Malin Peterson, Emelie Markgren, Mathias Höglund, Mikelis Lapsa och Christoffer Engvall.

 

Vernissagen lördagen 29 april invigs av Oscar Lindster, ansvarig för kultur- och fritidsfrågor i Regionsstyrelsens arbetsutskott.

 

Samtidigt öppnar Körsbärsgården Kafé i ny regi. Där visas en blomstrande utställning med gotlandskonstnären Agneta Engström

VÄLKOMNA!

Pressvisning 27/4 kl 11 O.s.a till marita@korsbarsgarden.se

Utställningarna öppnar lördag 29/4 kl 14

Info och bilder: marita@korsbarsgarden.se tel 0706-212220

 

 

Pressinformation 2023-03-28

Det händer på Körsbärsgården 2023

Helene Billgren kommer till ön! Siri Carlén med 18 konstnärsvänner ger en sprakande fest av det nyaste nya i konsten, två Gotlandskonstnärer med inspiration Nederländerna och det gotländska konsthantverket och mycket, mycket mera.

Välkomna till en färgsprakande ny säsong på Körsbärsgården! Vi öppnar med dubbelvernissage den 29 april och då med ”Alla tiders porträtt” en temautställning med verk ur samlingarna blandat med inlån där porträttets historia får en genomlysning.  ”Världen bortom orden”, heter den andra utställningen, formad av konstnären Karin Lind och regissören Mikaela Granit i arvsfondsprojektet Dyslexikraft. Samtidigt pågår vår egen utställning ”Konst och kunskap” inspirerat av arvsfondsprojektet med samma namn där barn och unga beskriver klimathoten utifrån miljöforskningen som pågår, fram till 28 maj.

 

I början av juni invigs två nya utställningar med Gotlandsaktuella konstnärer:  ”Dutchness” med Judith Dekker och ”Handen andas med världen” med Petter Hellsing. Medan den ena har uppväxtens nederländska abstrakta landskap som motiv hämtar den andre inspiration och material ur den gotländska ullen.

 

Den 18 juni blir det fest! ”BU Summer 2023” heter utställningen med Helene Billgren och Stefan Uhlinder. De har ofta ställt ut tillsammans, två olika konstnärskap med samarbete sedan långt tillbaka, när de båda gick ut Valands konstskola -87.

 

Därefter tar de unga vid: 1 juli är det vernissage för utvald elev på Konstfack och 15 juli från Konsthögskolan. Maria Ängquist Klyvare presenterar utställningen ”Hon” fr.o.m. 22 juli om kvinnors situation i världen.

Sommarens sista vernissage blir en jättetillställning i färg och form, ”Sparks of joy”, med inte mindre än 18 konstnärer med Siri Carlén som kurator och inspiratör (på Körsbärsgården välkänd för ”Gänget”: fyra färg- och mönsterrika skulpturer utanför Konsthallen). Utställningen pågår 1/8 till 30/9.

 

I sommar väljer Körsbärsgården att för första gången visa ett urval ur sina samlingar av ny samtidskonst i flygelbyggnaden. Den utställningen pågår hela säsongen.

Körsbärsgårdens tisdagskvällar med ny litteratur, poesi, musik, teater och debatter pågår hela sommaren. Programmet publiceras successivt på hemsidan.

Körsbärsgårdens kafé öppnar den 29 april i ny regi, Frida Franke heter vår nya kaféföreståndare, som tar över efter Helga Jonsson som ansvarat i hela 22 år!  

 Sommarens konstkurser för barn släpps som vanligt i påskveckan, anmälningen öppnar 11 april. Anmälning via hemsidan, www.korsparsgarden.se/pedagogik/konstverkstad. Kurserna blir snabbt uppbokade!

 Välkomna till en fartfylld säsong på Körsbärsgårdens 2023!

Nanna Nore 073-7156692 Nanna@korsbarsgarden.se

Marita Jonsson 0706-212220 marita@korsbarsgarden.se

 

 

 

Pressinformation 2022-08-10

Vernissage 13 augusti

KONST OCH KUNSKAP

av Barnens konstverkstad, sammanställd av Nanna Nore

Under tre år har Körsbärsgårdens konsthalls Stödförening drivit projektet Konst och Kunskap med stöd från Arvsfonden. I september 2022 avslutas projektet och nu summerar vi våra lärdomar i en utställning.

I projektet har barn och unga tagit del av pågående framtidsstudier på södra Gotland (kring vatten- och elenergibrist och alternativodling) i digitala och fysiska möten med forskare och alternativodlare och tillsammans med utställande konstnärer och vår pedagog har de arbetat med skapande.

Kan konstnärer med sin kreativitet och intuition lättare förstå framtiden, se förändringar? Och kan de konstnärliga uttrycken komma närmare kärnan kring hållbarhet?

Under projektets sista år har vi arbetat med ett stort scenkonstprojekt med Öja skola. Arbetet är baserat på forskningen om alger och släke och dess potentiella användning som gödsel och är en del av vårt experimenterande med forskning-konst i projektet konst och kunskap. Vi samarbetar bland annat med Kungliga Tekniska Högskolan, Uppsala universitet Campus Gotland samt Baltic Sea Science centre.

I utställningen visas exempel på vad barn och unga skapat under projektet och vi försöker berätta om de olika tillvägagångssätt och utgångspunkter vi använt oss av.

 

 

 

 

 

 

 

Pressinformation 2022-07-29:

Körsbärsgårdens konsthall bjuder in:

torsdag 04 augusti 18.00

KLIMATSEMINARIE DEL 2: WE CAN FIX IT

Kimberly Nicholas från LUCSUS i Lund som nyligen gett ut boken "Under the sky we make" berättar om sin bok, vad vi kan göra för klimatet och hur vi kan hantera stressen klimatkrisen försätter oss i. PÅ ENGELSKA

Oroas du över klimatet?

Anar du att det är illa?

Undrar du vad du kan göra och hur du ska orka göra något när allting tidvis känns hopplöst?

Välkommen till Körsbärsgårdens konsthalls Klimatseminarie del 2 (vi inledde sommaren med del 1 där Gittan Frejhagen berättade om lokala klimatinitiativ på Sudret) med Kimberly Nicholas, professor från Lund inbjuden för att prata hos oss. Ett unikt tillfälle att träffa en mycket insatt och kunnig forskare i klimatfrågan.

Kom och ställ dina frågor, få nya kunskaper och få chansen att bli en av de lyckliga ägarna till Kimberlys bok ”under the Sky we make” som lottas ut under kvällen till publiken.

Professor Kimberly Nicholas arbetar som hållbarhetforskare på Lunds universitet. Hon har publicerat över 55 artiklar om klimat och hållbarhet i ledande vetenskapliga tidskrifter; skriver för exempelvis The GuardianScientific Americanoch New Scientist; och är författare till boken UNDER THE SKY WE MAKE: How to be Human in a Warming World, och det månatliga nyhetsbrevet We Can Fix It. Hon håller föreläsningar och är moderator på omkring 75 internationella möten och organisationer om året . Hennes arbete har uppmärksammats av BBC, The New York TimesThe Washington PostThe Atlantic, National Public Radio, Public Radio International, Vox, och USA Today. Efter uppväxten på familjens vingård i Sonoma, Californien, studerande  hon effekten som klimatförändringarna  gör på Karliforniens vinindustri på Stanford University.

Samtalsledare under kvällen och arrangör Nanna Nore, pedagogisk verksamhetschef Körsbärsgårdens konsthall. Kontakt: 073-7156692

 

 

Pressinformation 2022-07-10:

Vernissage lörd 16/7 kl 14 Konstfacks Anna Gäfvert och LYSSNAR TILL MYRSTACK

juli 12, 2022

Varje år erbjuds en avgångselev från Konstfack att ställa ut på Körsbärsgården. 2022 års utställare är Anna Gäfvert (1974- )

Vernissagen är lördag 16 juli kl 14 och invigs av Konstfacks rektor Maria Lantz med konstnären närvarande. Körsbärsgårdens pedagog leder sedan en Artist Talk med konstnären.

Anna är keramiker. Det visade sig efter urvalet bland Masterstudenterna att hon också är gotlänning!

Jag sitter i timmar, kliver in i en separat värld där mina skulpturer bildar en enhet, där alla delar likt myror i en stack förvandlas till något större. Anthill, kan ses som en alternativ värld som är dynamisk och i ständig rörelse.”

För Anna är leran essansen av naturen och dess föränderlighet. I materialet blir hon förankrad, blir en del av den skapande processen liksom en del materialet leran. Arbetet är extremt tungt, det kräver uppmärksamhet och tid i själva bearbetningsprocessen. Så övergår med ens processen i det kreativa skapandet, motståndet blir en samverkan, förvandlas till kärlek. Leran och handen blir ett.

Skogen är viktig i hennes skapande. Den förstärker närvaron, lusten och fantasin i arbetet. Att umgås i tystnaden i naturen, menar hon, får hennes tankar att sakta ner, turbulensen i vardagslivet att vila. 

”Alla borde vistas mer i naturen. Stanna upp, lyssna, titta noga, var en del av världen”, uppmanar konstnären.

Pressvisning fredagen den 15 juli kl 10.00 (hör av er till Marita på 0706-212220)

Utställningen pågår 16/7 – 10 /8.

Välkomna

 

 

 

 

 

Pressinformation 2022-05-10:

Utställning med danske konstnären Simon Gorm Andersen på Körsbärsgården 14 maj-29 juni

 

Pressvisning : Torsdag 12 maj kl 10 eller senare Konstnären närvarande

Vernissage : lördag 14 maj kl 14

 

Simon Gorm Andersen är en ung dansk konstnär som fick sin konstnärliga utbildning vid kungl. Konsthögskolan  i Stockholm för att sedan återvända och verka i Köpenhamn.

Det är en stor utställning som nu presenteras på Körsbärsgården Sea of Stripes med verk i olja i stort format, ofta kring 2x2 meter. Titlar som Salt soil- soil salt, Music for the sea below, Jellyfish soil, Furious fish leder tankarna till havet och jorden, ursprunget för allt liv.

Simon Gorm arbetar processorienterat där vägen till uttrycket går genom ett oändligt antal övermålningar i sökandet efter rytmen, den inre logiken. Vissa spår kan tyckas dogmatiska, ger struktur åt sökandet där målningen så småningom tycks ta över, skapa en egen logik och frihet i uttrycket.

 

Körsbärsgårdens Konsthall letar nyfiket efter vart konsten och de konstnärliga uttrycken är på väg. Vi har genom åren försökt hitta detta genom resor på konstmässor och alternativa sådana runt om i Europa med utblickar i andra världsdelar. Pandemin satte stopp för detta. Med Biennalen i Venedig som öppnade för några veckor sedan hamnade vi mitt i det som konsten vill belysa idag, världsläget med krig och hot och kanske det allra största hotet för mänskligheten, oförmågan och oviljan att inse klimathotet, det som väntar runt nästa hörn av katastrofer med stor uppvärmning och oförutsedda stormar, havshöjningar, issmältningar och bränder som följd. Biennalen var en dyster presentation med litet hopp.

 

Körsbärsgården försöker ta sig an litet kring detta, under tre år har vi arbetat med barn/unga i projektet Konst och kunskap, ett samarbete mellan forskare, vår pedagog och utställande konstnärer. Våra event kommer att delvis handla om klimatet liksom några av utställningarna. Det blir en innehållsrik sommar med hela 8 utställningar. Och en liten utblick i vad som händer i omvärlden med en första presentation av detta danska konstnärskap

 

Marita Jonsson 0706.212220

För pressbilder: Marita@korsbarsgarden.se

Vänligen meddela när ni kommer för pressvisningen.

 

Pressinformation 2022-04-25:

 

Fabian Tholin inleder årets nya utställningar på Körsbärsgården

 

 

Pressvisning: torsd 28/4 kl 15 och fred 29/4 kl 10

Vernissage: Valborgsmässoafton vernissage kl 14

Marita Jonsson presenterar utställningen. 14.30 Fabian Tholin berättar om sina bilder

Utställningstid: 30/4 - 13/7

Likvid Legend kallar konstnären utställningen som går in i tecknens världar av abstraktioner och möjliga tolkningar. Referenserna är mångtydiga, Panta rei, Allting flyter skulle kunna vara strömmen i Tholins bilder, den mångtydiga , osäkra värld som vi alla lever i, när traditioner och värden som vi ansett självklara sätts ur spel, krig och flykt blir en del av vår vardag, demokratier hotas, pandemin som osäkrar livet, klimatkatastrofer som förändrar livsbetingelserna.

Har man varit visuellt engagerad i något intensivt under en tid kan man uppleva att seendet/sättet att se dröjer sig kvar och gör sig påmint även när man tittar på andra saker. Detta erfar du säkert om du spelar Tetris i fem timmar och sedan försöker läsa en bok. Men detta fenomen är särskilt intressant i fråga om konst. Vi kan kan kalla det ”legend” −som etymologiskt betyder ungefär läsning. På tyska är också ”legende” teckenförklaringen på kartor som säger till exempel att🍴betyder restaurang. Mina målningar är kartor över sig själva (och varandra) och har ”inbyggda” teckenförklaringar. Territorium = karta = legend. Alla dessa lager äger rum inom samma ram, och bara med fantasins hjälp kan du skilja dem åt. Korsreferenserna/associationerna är naturligtvis också under ständig förvandling efter det inte finns någon fast punkt som håller dem tillbaka. Legenden är likvid!

/Fabian april 2022

 

Fabian Tholin är en kolorist, hans bilder färgstarka, mångfacetterade.

Född 1980 i Stockholm, Masterutbildning vid Umeå Konsthögskola, separatutställningar POM Gallery och Ronneby Kulturcentrum, grupputställningar på Liljevalchs Vårsalong, Affordable Art Fair. Representerad 2014 Stockholm stad.

 

Välkomna till ännu ett spännande år på Körsbärsgården!

Sju utställningar väntar, liksom spännande debatter, litteraturpresentationer, musik, dans och teater. Se programmet som växer fram successivt på www.korsbarsgarden.se

Barnens Konstverkstads sommarkurser kring konst och miljö Konst och Kunskap börjar bli fulltecknade men ännu finns enstaka platser, se hemsidan.

Och Skulpturparken växer med verk av de främsta i landet och internationellt, några av konstnärerna med egna paviljonger.

VÄLKOMNA till en spännande säsong och till pressvisning

Torsd 28/4 kl 15

Fred 29/4 kl 10

Vänligen meddela när ni kommer till:

marita@korsbarsgarden.se

eller 0706-212220

 

 

2022-03-02:

 

Årets nya utställningar är publicerade, en härlig blandning av uttryck med mycket måleri men med giganten Lars-Olof Loeld som motvikt.

Biologisk mångfald och vårt avtryck på planeten funderar Mattias Käll över, Fabian Tholin och Simon Gorm Andersen målar stort och abstrakt och till sommaren kommer samlingsutställningen "Staden".

Första vernissage 30 april, men vi håller öppet fram till dess på förfrågan med vinterns utställningar

Välkomna!

 

 

Marita och Jon Jonsson

Körsbärsgårdens Konsthall

Sundre västergårde 135

62330 Burgsvik

www.korsbarsgarden.se

marita@korsbarsgarden.se

0706-212220

 

 

 

 

 

pressmeddelande 29 juli 2021:

 

Emelie Markgren, Förlorade associationer (Lost Associations)

Körsbärsgårdens utvalda avgångsstudent från Kungl. Konsthögskolan 2021

 6 augusti - 26 september

Ett normalår har Körsbärsgården besökt Vårutställningarna med avgångsstudenter från Kungl. Konsthögskolan, Mejan, och Konstfack och valt ut en student att ställa ut och vistas på Körsbärsgården. Ofta har konstnärerna deltagit i Konstverkstan och barnen har på så sätt kommit i nära de unga på den svenska konstscenen. Med pandemin försvann möjligheterna, inga offentliga utställningar kunde genomföras på högskolorna ( i somras ägde faktiskt enklare visningar rum för begränsade antal besökare). Körsbärsgården gjorde tappra försök att välja ut konstnärerna via nätet. Så blev det också i år.

Den 6 augusti kl 14 är invigning av Emelie Markgren från Mejan och hennes utställning Förlorade associationer.

Emelie Markgren är född 1997 i Delsbo, Hälsingland. Motiven är från hembygden, minnen från förr med äldre generationer som tillsammans spelade musik om kvällarna, mäns och kvinnors vardagssysslor, de ålderdomliga trähusen (många idag världsarv!) blandas med de ungas liv i mobilen, på busstation, i gångtunneln. Hur länge stannar minnen? Två generationer, tre? ”Förr i tiden” blir alltmer avlägset, exotiskt, främmande. Ett broderat förklä som blivit kvar hemmavid, vem gjorde, hur levde man då? Och vad händer i framtiden? Vi matas dagligen med eldsvådor runt om i världen, skogar som försvinner i rasande fart, smältande isar, översvämningar, katastrofer runt hela jordklotet.

Emelie söker spåren från förr, sammanhållningen i byn och granngårdarna, de gemensamma sysslorna, nöjena i musiken och dansen om lördagskvällen. Hon försöker se de gemensamma trådarna idag, hur lever de dagens unga, hur kommer kommande generationer att se på oss? Om det nu alls finns en framtid?

Konsthallen har sedan start starkt fokuserat på miljön med många utställningar som knutit an till hållbarhet och nödvändigheten av att använda våra befintliga resurser. Utställningen med Emelie Markgren studerar livet i sjävhushållningens tid och hur samma bygd lever 2021. Och tankarna löper vidare. Hur lever nästa generation?

Välkomna till Körsbärsgårdens Konsthall sista (?) vernissage för året.

Emelie kommer att vara på plats, hon kommer också att finns med i konstkurserna den veckan.

pressvisning fredag 5 augusti från kl 10.

Meddela när ni kommer

Vernissage lördag 6 augusti kl 14

Välkomna!

Marita och Jon Jonsson

Körsbärsgårdens Konsthall

Sundre västergårde 135

62330 Burgsvik

www.korsbarsgarden.se

marita@korsbarsgarden.se

0706-212220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare pressmeddelande:

Sommarens stora konsthändelse: Crowdfunding blev färgglad skulpturgrupp

 

Sommarens konsthändelse på Gotland? Lördagen 3 juli kl 14 öppnar Körsbärsgården sin stora skulpturgrupp om fyra färgglada skulpturer av Siri Carlén framför Konsthallens entré samt två nya utställningar.

I vintras, när pandemin var som svårast för alla museer startade Körsbärsgården en ”Crowdfunding” för att försöka finansiera skulpturgruppen. Tankarna på något nytt, stort, tilltalande för stora och små hade funnits en tid. Kontakter hade tagits med Siri Carlén, en av de unga lovande konstnärer från Konstfack som varit en av de första avgångsstudenterna därifrån som ställt ut. Kunde hon? Och vad kunde man bygga i för material för permanent utomhusvistelse? Associationer fanns till 60-talet och Niki de Saint Phalle utanför Moderna Museet i Stockholm. Hur skulle sådana figurer formas idag, femtio år senare?

 

Idéer föddes och utbyttes. Men det skulle bli en dyr historia och Körsbärsgården gick som många museer och konsthallar redan på knäna p g a pandemin. Allan Larsson, en i Körsbärsgårdens nybildade stiftelse föreslog crowdfunding. Så blev det och resultatet blev över förväntan. Hela 135 bidrag kom in! Allt från 40 kronor till flera tusen! Kostnaden för själva gjutningen var stor, konstnären skulle ersättas, frakt och montering fick inte glömmas.

Skulpturerna kom på lastbil till ön, Hoburgs byggtjänst i grannsocknen, ställde upp med montering.

På lördag 3 juli invigs skulpturerna, ja egentligen redan under fredagen när alla crowdfundare får ta del av dem och högtidligt tackas av Stiftelsens ordförande, tidigare landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

Siri ställer även ut i Konsthallen, Teckningar, ett av smårummen målas i lysande gult och fylls med bilder, de flesta i pastell.

 

I Stora hallen invigs samtidigt en samlingsutställning Semeion, Tecken.

Skrivtecken, siffror fascinerar. Förr kopplades tecknen till teologin och medicin, Guds existens sågs i järtecken som förebådade olycka och katastrof. Tecken och ord som skrevs eller lästes högt kunde förebygga sjukdom. John Locke skrev redan på 1600-talet sin Doctrine of signs. Idag heter uttolkarna Claude Levi-Strauss, Roland Barthes och Umberto Eco. Tecknen förklaras, ges uttryck och innehåll.  Också för många konstnärer är det att sätt att nå betraktaren, att aktivera dem till att tolka verken och ge dem personlig innebörd. Utställningen spänner över tiden, från den kanske främste i genren, spanjoren Antoní Tapies (1923-2012) över Acke Oldenburg (1923-2005), Harald Lyth (1927-), Björn Erling Evensen 1924-2021), Sadaharu Horio (1939-2018) Kent Lindfors (1938-) och Kerstin Lindgren (1939-)  till de yngsta, Olivia Pettersson Fleur, Fabian Tholin, David Klasson och Cristoffer Totte Engvall födda på 80 och 90-talet.

 

Siri Carlén

Är 35 år och bor och verkar i Stockholm. Gick ut Konstfack 2015 och har haft flera utställningar (bland annat ett permanent rum på Körsbärsgården). Hennes mönster och bilder återfinns bland annat på Svenskt Tenn. Båda föräldrarna är konstnärer, hennes inriktning mot konst var given. Jobbar gärna med mural- och fönstermålningar i offentliga miljöer.  – Jag gillar visuella upplevelser. Traditionell folkkonst och konsthantverk från alla länder brukar verkligen komma åt mig känslomässigt. Mina bästa böcker handlar om tibetanska tigermattor och en annan om ryska balettens kostymer. Jag älskar färg, textil, måleri, stilen och mönster. Jag försöker titta på mycket, och kämpar med att undvika att särskilja vad som är ”fin eller fulkultur”.

 

Konstnärerna i Semeion, Tecken:

Antoní Tapies, Björn Erling Evensen, Harald Lyth, Sadaharu Horio, Acke Oldenburg, Kerstin Lindgren, Kent Lindfors, Eva Jacobson, Olivia Pettersson Fleur, Fabian Tholin, David Klasson.

 Invigning för ”Crowdfundare” fredag 2 juli kl 14 i närvaro av Körsbärsgårdens stiftelseordförande Cecilia Schelin Seidegård, Siri Carlén och Marita Jonsson

 Lördag 3 juli kl 14 öppnar utställningarna för alla.

 

Denna sida som PDF här 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utställningsöppning 13 maj Feral invitation, En vild invit

Christoffer Totte Engvall hör till de unga lovande konstnärerna med fötterna i Graffitin och gatukonsten. Han är född 1990, lämnade för några är sedan storstan för det lilla idylliska Hjo där han får det lugn han behöver för att måla. Trots sin ungdom har han hunnit med en del, ställt ut på SUPERMARKET f i Stockholm och hörde under några år till konstnärerna och musikerna på  avantgardestället Galleri Erik Axl Sund på söder (nu nedlagt) där han visade fascinerande expressiva collage. Och har redan hunnit med att ställa ut på Körsbärsgården tidigare.
Totte är, förutom bildkonstnär också musiker i industri/noisebandet Hjärnkultur. Sitt måleri beskrev han sist som hjärnläckage, en punkig och brutal expressionism som utforskar och skildrar psykets dunklare tillstånd.

Kanske är tonen i måleriet en aning ljusare idag, mindre stråk av bjärta kulörer letar sig in i det svarta, texter i collageform dyker upp allt oftare. Förhållningssättet till material och komposition är nu som då kaosartat och bildar en bisarr och primitiv estetik som rymmer figurer och abstraktioner präglade av rå och absurd karaktär. Bilder rivs sönder, nya uppstår, olja, akryl och krita blandas, texter flimrar förbi och nya innehåll uppstår.

Målningarna minner om amerikanen Jean-Michel Basquiats utställning på Barbican Centre i London häromåret, om Street Art, punk och underground, i nära relation till musik, skrivande, performance och film. Uttrycken förstärker och inspirerar varandra. ”Jag gick aldrig på konstskola, jag bara tittade på massor av saker. Det var så jag lärde mig om konst.” (Jean-Michel Basquiat) Det skulle kunna gälla Totte också. Men världen har trots allt förändrats på de trettio år som gått sedan Basquiat dog en alldeles förtidig död i drogmissbruk; nationalism, migration och klimatkris är frågor som genomsyrar jorden,  Totte lever i en ny tid, i nya referenser och bilder.

På Körsbärsgårdens Konsthall visas i övrigt utställningarna Ingenting är hela världen med Eva Jacobson och Natura Anima med Karin Oldfeldt Hjertonsson som öppnade förra helgen. Därutöver de permanenta samlingarna och installationerna och ett fyrtiotal skulpturer i parken av samtidskonstnärer från när och fjärran.

Pressvisning tisdag 11 maj  från kl 12. Meddela när ni kommer

Öppnande torsdag 13 maj kl 14.

För information  och pressbilder Marita Jonsson 0706-212220

Bästa hälsningar

Marita Jonsson

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark

 


pressmeddelande 26 april 2021

Körsbärsgårdens Konsthall öppnar två utställningar och inviger en skulptur 30 april kl 14
30 april inviger Körsbärsgårdens Konsthall två utställningar, Eva Jacobson Ingenting är hela världen och Karin Oldfelt Hjertonsson Natura Anima, samt en ny skulptur av den japanska Gutai-konstnären Akiko Horio.
Eva Jacobson
: Tecken och texter forsar fram. ”Det är nånting med orden som måste ut och gestaltas. Jag kan inte riktigt hålla isär tecken, text och bild. De hänger ihop i min hjärna. Orden måste gestaltas, de måste uppstå i bilderna. Det finns inget budskap förknippat, det är bara så för mej att orden är kopplade till bilden. Jag måste se hur bokstäverna ser ut, hur orden ser ut för att förstå hur allt hänger ihop.”

Musikaliska variationer av teman. Världar minnande om William Blakes och Edvard Allen Poes. Och så de nedskrivna orden, tyngden och vilan i kaos.  Ingenting är hela världen kallar hon sin utställning och nya bok, som presenteras samtidigt vid öppnandet av utställningen.

Om Eva Jacobson (1962):

Utbildades vid L´Académie des Beaux-Arts 1982-1986 och har ställt ut regelbundet sedan sent 80-tal på konsthallar och gallerier runt om i Sverige, Konstakademin och i Konstnärshuset i Stockholm. Flera offentliga uppdrag för sjukhus i Stockholm och Uppsala. Ofta temautställningar med titlar som Fasa och förskräckelse, Fibonacciserien, Glyptoteket, Inkoherensia.

 

Karin Oldfelt Hjertonssons akvareller har kallats visuella poem. Inspirationskällan är alltid naturen – snare ett utforskande än avbildande. Akvarellpappret, det ymniga vattnet och pigmenten fångar i porträtt, blommor, landskap, himmel och moln, och det som är förutsättningen för livet jorden: eld, vatten, luft och jord. Akvarellerna handlar om överlevnad.”Allt i naturen hänger samman, ingenting sker av en slump. Växterna är en del av det ekologiska systemet. De kämpar för sin överlevnad med sina sinnrika fortplantningssystem, för att fortsätta livet på jorden. Vi måste lära oss förstå växterna och skydda växtplatserna där rara arter är på väg att dö ut. Vi måste se vad vi är på väg att förlora för att kunna värna”, är Oldfelts budskap. Och det gäller både växter och landskap, idag mer aktuellt än någonsin tidigare i människans historia.

”Att måla akvarell i flödande vatten ger i bästa fall möjlighet att skildra rörelser, flöden, själva föränderligheten hos naturen. Betraktarens sinnen aktiveras, dofter förnims, vindens sus i gräset hörs”, skriver Olle Granath, (tidigare överintendent Statens konstmuseer och chef för Nationalmuseum), om hennes bilder.

”Hennes ofta mycket abstrakta bilder av blommor, moln, land och hav förmedlar skickligt hennes känslor... Tekniken är imponerande, klart underordnad visionen som tekniken tjänar. Visionen kan variera – men kvalitet kan alltid återfinnas i dess flytande färger, i dess färgstarka kompositioner, dess kontraster i täthet och genomskinlighet. Denna kvalitet heter skönhet”. (Richard E Oldenburg, Director emeritus, Museum of Modern Art, New York)

Om Karin Oldfelt Hjertonsson (1940)

Hon är född och bosatt i Stockholm men har vistats utomlands under långa perioder av sitt liv, bland annat som ambassadör på Kuba åren 1991-95 . 
Oldfelt har studerat måleri och grafik på olika konstskolor och fria institutioner runt om i världen (Académie des Beaux Arts i Bryssel, Art Students League New York). I Santiago de Chile blev hon nära vän med landets store poet Pablo Neruda som skrev poem till hennes träsnitt och som resulterade i den gemensamma boken Maremoto. Utställningar har varit runt om i världen, i i New York, Chile, Spanien, Finland. På Edsviks konsthall har hon ställt ut vid flera tillfällen.

 

 

Akiko Horio och Gutai-rörelsen

GUTAI (med kroppen som redskap) grundades av Jiro Yoshihara i Osaka 1954 och var den första radikala konstnärsgruppen i Japan efter kriget. Medlemmarna arbetade i gränslandet mellan måleri, happenings och performance. I gruppen ingick konstnärerna Kazuo Shiraga, Takasada Matsutami, Saburo Murakami och Shozo Shimamoto. Under sent 60-tal inlämmades Akiko Horio, och var en av gruppens få kvinnliga konstnärer. 

När den franske kritikern Michel Tapié upptäckte Gutai fick gruppen genomslag både i Europa och i USA. Många konstnärer reste till Japan för att på plats lära och se deras verk. Jackson Pollock var en av dem som tog avgörande intryck. Idag är GUTAI ett begrepp i konstvärlden med viktiga utställningar runt om i världen, till exempel den på Guggenheim i New York för några år sedan.

 

Akiko Horio (1937 -) blev medlem av Gutai 1968 och fanns med till dess gruppen upplöstes med Shiragas död och har därefter ställt ut i de olika utställningar som under 2000-talet varit i rörelsens namn. Hennes verk svävar i mellanrummet mellan måleri och skulptur. Små, skira, tillsynes strikt geometriska abstraktioner i trä och papper belyser världen ur GUTAIs perspektiv. Akiko Horio ställde ut på Körsbärsgården 2019 med bland annat en liten skulptur om några centimeters storlek. På förfrågan om Körsbärsgården kunde forma den i stort format gav konstnären entusiastiskt sitt tillstånd och nu två år senare är verket på plats.

 

 

 

Pressvisning torsdag  29 april kl 10 i närvaro av Karin Oldfelt Hjertonsson

Vernissage fredag 30 april kl 14. Utställningarna öppnas av Marita Jonsson. Konstnärerna Jacobson och Oldfelt närvarar och finns tillgängliga för samtal.

Insläpp i mindre grupper. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.  

Utställningarna pågår 30 april – 1 juli

 

 

VÄLKOMNA till pressvisningen

Marita Jonsson

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark Sundre Gotland.                                                  Tel 0706 212220 www.korsbarsgarden.se                                                                                        För pressbilder: marita@korsbarsgarden.se

Denna sida som PDF här