Utan titel av Akiko Horio

Akiko Horio (f.1937)

Konstverket, oregelbundet i sin stramhet var från början inte bara utfört minimalistiskt utan även i mycket litet format till Akiko Horios utställning 2018. På konsthallens förslag gjordes denna stora version inne på Wickmans smide i Visby och nu kan vi njuta av Akiko Horios arbete med imperfektion, det oregelbunda i det regelbundna, det som skaver i vår värld mitt i skulpturparken.

Egentligen arbetar Akiko Horio nästan uteslutande i litet format för att närma sig åskådaren i en förnimbar skala. Av samma anledning använder hon gärna välbekanta ”vanliga material” såsom speglar, träbitar, akrylskivor. Till skillnad från västvärldens minimalism kommer hon från en tradition där hantverket är av största vikt, i sina noggrant målade ytor vill hon gärna göra penseldraget synligt.

 

Akiko Horio föddes i Tokushima i Japan 1937 och utbildade sig till sjuksköternska. 1962 börjar hon arbeta med konst och blir senare under 60-talet en del av avant-guard gruppen Gutai. 1966 blir hon utvald till ”First Mainichi Art Concour” och efter 1967 medverkar hon i alla Gutaigruppens utställningar fram till dess upplösning 1972. Efter 1990 har hon haft dryga 20-talet separatutställningar främst i Japan (Kobe, Osaka och Kyoto) men även i Tawain och 2018 på Körsbärsgårdens konsthall.