Väktare och Urna av Sivert Lindblom

Sivert Lindblom (1931)

Skulpturerna som står längs med hela konsthallens entréfasad heter ” väktare” och är gjorda av Sivert Lindblom. Nere i trädgården står även hans rostfärgade ”Urna” mitt bland odlingarna.

Född i Husby- Rekarne i Södermanland och började med teknisk utbildning i Eskilstuna och arbetade sedan hos arkitekt Sigurd Lewerentz i Eskilstuna, 1954-58 gick han teckningslärarutbildning i Stockholm och 1958-1963 studerade han vid Kungliga Konsthögskolan. Efter detta följde några år i Schweiz. Under och efter studierna fortsatte han att arbeta med arkitekter: denna gång på Peter Celsing arkitektkontor fram till 1974. 1966-1970 arbetar han som lärare i formlära på arkitekturskolan och 1974 blir han ledamot  av Kungliga Akademien för de fria konsterna. 1975-79 är han med i statens konstråd och 1991-1996 var han professor i skulptur vid konsthögskolan.

Sivert lindblom började på 60talet experimentera med abstrakta gestaltningar av sitt ansikte. Och även om hans ansikte och kropp fortsatt ha en viktig roll i hans skapande har det också blivit mer idébaserat med arkitektoniska inslag. 1968 representerade han Sverige på Biennalen i Venedig. Han har gjort många offentliga utsmyckningar, bl.a. Västra skogens tunnelbanestation i Solna, fasad till nybyggnad av Skissernas museum i Lund 1988, Fem fontäner och ett klot på Gustav Adolfs torg i Malmö, Skådespel, Sankt Eriksområdet på Kungsholmen i Stockholm, gestaltning av Blaiseholmstorg  och skulpturer till Uppsala stadsbibliotek för att bara nämna några. 1995 mottog han Sergelpriset av Konstakademien.