Eurydikes Systrar

(10/4-27/9 2020) Stor temautställning, Eurydikes systrar, är en hyllning till kvinnors kraft att påverka, förändra och gå samman för att skapa en ny värld. Medverkande konstnärer är Anna Bjerger, Marija Griniuk, Pia Ingelse, Klara Kristalova, Malin Petersson och Cajsa von Zeipel. Utställningen hade sin första vernissage påsken 2020 men är nu delvis omhängd med nya verk.

Orfevs är den som alltsedan Ovidius Metamorfoser varit i fokus och odödliggjort mannen. Men vem var egentligen Eurydike?

Poeten Ebba Lindqvist skildrade i sin dikt Monolog i Hades en Eurydike som väljer döden framför att leva med en framgångsrik men svekfull man. Dikten bildar utgångspunkten, här konstnärligt formad av Eva Jacobson. Malin Petersson har med sin Eurydike gjort en parafras på Cy Twomblys hyllade svit Orpheus, Cajsa von Zeipels skulptur visar en ung kvinna i dagens New York, ett hämningslöst samplande av plastkitch i alla former, iförd trasiga jeans, pins, tatueringar, piercings. En syster som revolterar mot alla former av förtryck.

Anna Bjergers kvinna sjunker i bottenlösheten. Lugn och i harmoni med sig själv väljer hon det okända. Pia Ingelse rör sig också i gränslandet barn/vuxen, kvinna/man, trygghet/oro. Klara Kristalova för oss vidare in i mörker och ovisshet.  Vilka är vi? En del av skapelsen, ett mellanting växtlighet/människa?