Handen andas med världen 

  • Petter Hellsing
  • Handen andas med världen 
  • Vernissage 3 juni 2023

 

Ull, trä, handens verk. I utställningen visas bildvävar som porträtt av landskapet och materialet i sig självt. Vävstolen som skulpturalform, där redskapets relation till den mänskliga kroppen får expandera ut i rummet.

Lukten av hö. En solvarm husvägg. Kluckande vatten under en brygga. Det fans en tid där världen var närvarande och självklar. I dag är det något som inte stämmer, en konflikt mellan människan och en värld som inte längre är passiv. Havet ger inte, skogen tystnar. Det som vi förut kunde göra utan att närmre tänka efter, är inte längre möjligt. Handen andas med världen, är ett försök att komma tillbaka till en relation med världen som bygger på ömsesidighet. Hantverket är en väg att återskapa det som har gått förlorat i mellan människan och världen. En erfarenhet att förhålla sig till ett material, vi tvingas lyssna på krafter utanför oss själva. Att förstå världen via händerna.

Petter Hellsing är sedan flera år verksam som konstnär på Gotland och arbetar med de material han har omkring sig. Ofta ull och det är inte bara för att ta tillvara en lokal resurs som saknat kommersiellt värde.  Utan det sätter honom även i en relation till platsen, landskapet och till den kunskap som finns bland lammbönder och nätverken kring materialen

Petter Hellsing gick 1983–1989 på Skulptur på Konstfack. Senaste utställningen var på  Ebelingmuseet och han har deltagit i flera internationella utställningar bland annat Flexible 4 Identities, Art Embroidery - A wide focus on new territories, 2nd Hangzhou Triennial Of Fiber Art Zhejiang Art Museum, China, Textile 05 Textil biennalen i Litauen och Pricked: Extreme Embroidery på Museum of Arts & Design i New York.

Läs mer här: www.petterhellsing.se

 

Här kan du se konstnärssamtalet som ägde rum under vernissagedagen 3 juni