Säsong 2024

 

Det här händer på Körsbärsgården Konst på Gotland 2024

 

Som ny verksamhetsledare har jag glädjen att välkomna er till säsong 2024 på Körsbärsgården Konst! Vi gör en djupdykning i konstnärens syn på  Trädgården, vi visar Extremväder i konsten och några av konstnärerna förflyttar oss till Japan, Sydafrika och Frankrike!

 

27 april öppnar vi med 3 nya utställningar :

”Jag är min trädgård” är en temautställning med bl.a. Hans Wigert, Karin Oldfelt Hjertonsson, Helena Andreeff och Agneta Engström, där den gemensamma nämnaren är konstnärernas behov och inspiration av trädgården.

 

 I Paris/UNDER närmar sig konstnären Eva Jacobson rörelsen av Paris, inuti och utanför. Två stipendievistelser, dryga tio år emellan, i samma oförändrade ateljé med samma oförändrade utsikt med den grönbleka trögflytande floden Seine finner hon till slut det hon vill berätta om.

 

 Another Occupation med konstnärsduon SIMKAs  är resultatet av ett konstnärsutbyte i Sydafrika under 2 månader vintern 23/24. Utställningen innehåller delar av ett sextio meter  långt verk gjort på plats i Johannesburg.

 

Ten years after- Sadaharu Horio på Körsbärsgården (11/5 – 15/9) är en minnesutställning av den numera avlidne japanske GUTAI-konstnären som skulle ha fyllt 85 år i år och som under 14 dagar 2014 vistades på Körsbärsgården och skapade utställningen ”Atarimae-no-koto” (ungefär: Det självklara). Samtidigt pågår minnesutställningar i Japan och i Belgien.

 

”Extremväder” med Jakob Anckarsvärd (8/6 – 17/7) är färgstarka oljemålningar som kommenterar samtidens extremväder med tillbakablickar från förr i 1800-talets dramatiska landskapsmåleri av Marcus Larson.  

 

29 juni invigs WROOOMs inflytt i skulpturparken, den gotländska duon Pia och Mark Ingelses ambulerande konstgalleri i form av en gammal bensinmack.

 

Årets sista vernissage blir den 20 juli då två avgångstudenter från de konstnärliga högskolorna kommer att visa upp sina verk. Vilka de blir avslöjas i maj. Utställningarna pågår till mitten av september.

 

/Nanna Nore, verksamhetsledare