Ängeln av Dan Wolgers

Dan Wolgers (1955) 

Är upphovsmannen till den älskade skulpturen ” ängeln” på gräsplanen framför konsthallen som invigdes samtidigt med konsthallen 2010. Det lätt provocerande och skämtsamma; med en puttiängel från en gammal kungaskulptur eller liknande som tagit ledigt och lagt sig till rätta med kudde under huvudet återkommer ofta i hans verk. Verkligen inte i samma skepnad: Dan Wolgers konst tar sig ständigt nya uttryck och har en förmåga att vara lite förutspående vad som är på gång i konstvärlden. Han berättar glatt för barnen i konstverkstan att han varken kan måla eller rita, och han beskriver sin vänskap med pintus Hultén för en journalist ” att de är lika ointresserade av konst”. Ja även i sina uttalanden provocerar han nog en del. 

Han är en av få svenska konstnärer som har deltagit i en utställning på Louvren i Paris i Frankrike.  När Dan Wolgers växte upp var att kommunicera och tala med sin omgivning hans stora drivkraft. Förskolläraryrket verkade därför vara en god idé. Istället blev det hantverksskola där läraren i träteknik uppmuntrade honom att utveckla sin talang för att berätta historier genom materialet på en riktig konstutbildning.

På Konsthögskolan började han som tjugofemåring och redan under tredje året blev han uppmärksammad av galleristen William Aronowitsch.

Dan Wolgers utställning på Bohman Gallery 1981 där han lät en reklambyrå göra utställningen liksom telefonkatalogen samma år där han lät trycka sitt eget telefonnummer på framsidan är två mycket uppmärksammade tillfällen i hans karriär. 

" - Jag hade aldrig tänkt mig ett liv som konstnär. På gott och ont. När jag kom in på konstskolan var jag ofärgad av ambition, jag hade ingen. Kanske var det en brist? Också välsignelse. Jag kom att agera utan agenda."