Still motion av Maria Miesenberger

Maria Miesenberger (1965)

är ständigt aktuell på Körsbärsgården med den omtyckta skulpturen ”Still motion”. 2016 deltog hon även i en grupputställning inne i konsthallen och så sent som i augusti medverkade hon i Karin Linds talverk ” Hon- sister to another Mama”. Maria Miesenberger vars far är från Österike är född i Lund  och utbildad vid Konstfack i Stockholm ( 1991-96) och Parsons School of Design i New York( 1995-96). Efter utbildningen bodde hon kvar och hade ateljé i New York men flyttade hem till Sverige och Stockholm 2003. Sedan debuten 1993 har hon haft ett 50tal separatutställningar och ännu fler grupputställningar.

Bland offentliga verk kan nämnas  den 8 meter höga Half an Angel Half an angel vid Telenors huvudkontor i Oslo, samt Moment in motion på Enskede gårds tunnelbanestation i Stockholm.

Miesenberger är representerad på bl.a. Moderna Museet, Malmö konstmuseum, Bonnier Group och Henry Buhl museum i USA. 2015 fick hon Stockholms stads hederspris i konst och 2017 sitt andra 5-åriga arbetsstipendium. Maria, som först var känd mest för sin fotokonst har under senare år arbetat mest med skulptur. Ofta med verk i aluminium och ofta med kroppar och rörelse som motiv. Eller kanske det icke närvarande? I sina fotoverk där alla personer blivit till svarta siluetter ställer hon en fråga om dessa frånvarande, om tiden, om deras relationer. I de stilla skulpturerna som fångat människan mitt i en handling berättar hon om rörelsen.